Ministrul Muncii: “Am fost întrebat de Comisia Europeană “Domnule, ce aţi avut în cap?””

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a declarat luni la Antena 3 că cei care au scris Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă au dorit ca românii să fie săraci pentru următorii 50 de ani şi a adăugat că susţine eliminarea din PNRR a procentului de 9,4% din PIB pentru pensii. El a mai spus că e posibil să existe pericolul ca majorările de pensii să fie blocate din cauza PNRR, în anii următori.

“Eu am primit o întrebare de la Comisia Europeană: «Domnule, ce aţi avut în cap când aţi scris acest procent şi de ce până în 2070? Că noi nu înţelegem». Din păcate, le-am spus că nici eu nu înţeleg. Vedeţi dumneavoastră, şi acum nu că vorbim de 9,4. Putem spune 9,1 sau 18,9 sau 15 sau oricât vreţi dumneavoastră. Însă eu am studiat toate legislaţiile din toate statele membre şi toate PNRR din statele membre ale UE. Niciun stat membru nu şi-a impus o asemenea plafonare”, a spus Marius Budăi.

Media europeană privind ponderea pensiilor în PIB este între 12,5% şi 13% a adăugat ministrul Budăi.

“Întrebarea ar putea continua. Domnule, de ce tu, ca şi guvernant la acest moment, ştiind că în Uniunea Europeană 12,5-13 este media cu plata pensiilor din PIB în statele din membrele Uniunii Europene, tu îţi doreşti ca ţara ta să fie mai săracă, ca seniorii tăi să fie mai săraci cu 3% ca media UE? Doar dacă îi urăşti, din punctul meu de vedere, poţi să faci aşa ceva, că altfel nu văd de ce să pui o asemenea plafonare. Deci, niciun PNRR nu şi-a propus să plafoneze aşa ceva, să treacă vreun procent anume şi nicio legislaţie a unor state membre nu cuprinde aşa ceva. Până în 2070 trebuie să fim săraci. Că aşa au considerat unii la acel moment”, a declarat ministrul Muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *