Mitul constructorilor chinezi, spulberat (și) în România. Chinezii au dat chix cu primul drum construit în România: Trebuia să fie gata deja, dar abia e construit pe jumătate
Primul drum construit de chinezi în România e un eșec: de mai bine de trei ani o companie din China lucrează la un drum de 5,5 km cu o bandă pe sens. Este vorba de Centura Zalăului care acum abia e gata pe jumătate, deși noul drum trebuia inaugurat încă din primăvară.
În 31 iulie 2020 Compania de Autostrăzi a semnat contractul de circa 186 milioane de lei cu asocierea SINOHYDRO CORPORATION LIMITED (CHINA) – SC GOOD PROOD S.R.L. pentru proiectarea și execuția a 5,53 km de drum național care să servească drept variantă ocolitoare pentru Municipiul Zalău. Contractul avea un termen de 6 luni proiectare și 24 de luni execuție.
Conform informațiilor CNAIR centralizate de CESTRIN, lucrările au primit ordin de începere în septembrie 2020 și ar fi trebuit să se finalizeze pe 23 martie 2023.
Suntem acum la mijlocul lunii iulie și ultimele cifre centralizate de CESTRIn arată că stadiul fizic al proiectului este la 45%.
Dincolo de de întârzierile care s-au acumulat din cauza constructorilor, și problemele cu terenul instabil și alunecările de teren au făcut ca avansul șantierului să stagneze considerabil.
“Când un proiect nu merge, el trebuie monitorizat”, spune Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în mandatul lui Cătălin Drulă.
“Nu ajunge o chemare la raport o dată pe an, e nevoie de o monitorizare constantă, e nevoie de solicitarea unei întâlniri cu conducerea companiei, nu cu oamenii din șantier, discutat un calendar ferm, care să fie urmărit”, spune Cosma.
Acesta a solicitat administrației din Zalău o mai mare implicare pentru finalizarea proiectului iar guvernării PSD-PNL să respecte și să aplice legea și în privința centurii Zalăului, potrivit USR.
“Solicităm ministrului Transportului, CNAIR, să se implice, să vadă exact ce se întâmplă și să găsească o soluție și să aplice această actualizare de prețuri și pe centura Zalău deoarece, altfel, constructorul va lucra, și a lucrat deja în ultimul an, pe prețuri negative, adică pe minus, iar asta nu se poate întâmpla la nesfârșit”, a explicat fostul secretar de stat de la Transporturi.
Drumul de 5,53 km de lângă Zalău, deși unul scurt și doar cu câte o bandă pe sens (două în zonele de urcare), e unul destul de dificil de construit, cu 5 viaducte, 5 poduri și două intersecții tip giratoriu la fiecare capăt.
“Cu o viteză de 20-25% pe an, o să circulăm pe această secțiune a centurii cândva prin 2025…”, scrie Pro Infrastructura.
Tronsonul nou de circa 5,5 km urmează să completeze actuala șosea de centură a Zalăului – o primă jumătate de circa 8 km care are o utilitate limitată în lipsa construirii segmentului dintre Aghireș și drumul național Zalău-Cluj (urcarea pe dealul Meseș).