Edificiul Roman cu Mozaic, readus la lumină

Lucrările la Edificiul Roman cu Mozaic, din centrul istoric al Constanţei, se desfășoară conform graficului și în curând se va intra în zona efectivă de restaurare. Există mici întârzieri, dar acestea vor fi recuperate, asigură inginerul italian Davide Crovetti, cel care supervizează lucrările, ca reprezentant al firmei specializate Giano Restauri. Deocamdată au fost executate hidroizolații și consolidări. În curând va intra pe sit o echipă de restauratori italieni, care vor lucra efectiv pe mozaicul roman.

Ordinul pentru începerea lucrărilor în cadrul proiectului “Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic” a fost semnat de Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa în octombrie 2022. Proiectul de restaurare este realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în astfel de lucrări, iar valoarea totală a contractului este de circa 10 milioane de lei, fără TVA.

Lucrările de protejare şi conservare stipulate în proiectul tehnic prevăd, printre altele, intervenirea la nivelul mozaicului şi a zidăriei antice prin procedee complexe de curăţare şi biocidare, în etape strict definite de restauratori, care vor putea fi realizate numai după finalizarea consolidărilor şi reparaţiilor propuse. Termenul de finalizare a lucrărilor este noiembrie 2023.

Edificiul Roman cu Mozaic se află la 100 de metri de Muzeul de Arheologie, în Piaţa Ovidiu și a fost descoperit în timpul lucrărilor de construcţie a unor blocuri de locuinţe pe faleza de sud-vest a oraşului, în 1959. În momentul descoperirii, lucrările au fost sistate și s-a început cercetarea sistematică a zonei în campanii arheologice succesive.

Clădirea monumentală a fost construită la începutul secolului al IV-lea d.Hr., în vremea împăratului Constantin cel Mare, pe trei terase săpate în faleza înaltă. Edificiul a funcționat, cu câteva modificări ale funcționalității și ale aspectului general, până spre sfârșitul secolului al VI-lea d.Hr., când şi-a încetat existenţa, cel mai probabil în urma unui cataclism ce a provocat prăbuşirea încăperilor boltite. Marele ansamblu de terase cu mozaic situat în zona portului antic relevă astăzi miilor de vizitatori o imagine sugestivă a intensei vieţi economice, sociale şi comerciale ce se desfăşura odată în hotarele anticului Tomis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *