NASA a restabilit în totalitate contactul cu Voyager 2, sonda spaţială pierdută

NASA a restabilit vineri contactul cu nava spaţială Voyager 2, după două săptămâni în care nava nu a emis niciun semnal, după ce controlorii de zbor au trimis o comandă greşită către nava spaţială, care i-a îndepărtat antena de Pământ.

Pentru a repoziţiona antena, Deep Space Network al NASA a trimis miercuri un “strigăt interstelar” cu ajutorul celei mai puternice antene radio a NASA din Canberra, Australia.

A fost o încercare de lungă durată de a trimite instrucţiuni pentru a îndrepta nava, care a necesitat o sincronizare perfectă.

Managerul proiectului Voyager, Suzanne Dodd de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California, a declarat pentru agenţia de ştiri AFP că a programat comanda pentru a fi trimisă în “cele mai bune condiţii în timpul trecerii de urmărire a antenei, pentru a maximiza posibila primire a comenzii de către nava spaţială”.

Întrucât Voyager 2 se află la peste 19 miliarde de kilometri de Pământ, a fost nevoie de aproximativ 18,5 ore pentru ca comanda care a călătorit cu viteza luminii să ajungă la nava spaţială şi de alte 18,5 ore pentru a primi răspuns. Prin urmare, echipajele au fost nevoite să aştepte mai mult de o zi pentru a afla dacă intervenţia lor a funcţionat măcar.

În primele ore ale zilei de 4 august în SUA, Voyager a început să returneze date ştiinţifice şi telemetrice “indicând că funcţionează normal şi că rămâne pe traiectoria aşteptată”, a declarat Jet Propulsion Laboratory.

Pe 21 iulie, o serie de comenzi planificate trimise către Voyager 2 au făcut ca antena sondei să se îndrepte din greşeală cu 2 grade faţă de Pământ, ceea ce a întrerupt transmiterea semnalelor, relatează DW .

Cu o zi înainte de a concepe planul de a trimite “strigătul interstelar”, inginerii NASA au detectat o undă de la Voyager, cu ajutorul mai multor observatoare din întreaga lume care formează reţeaua Deep Space Network.

Era prea slabă pentru a transporta date, dar a fost suficientă pentru a confirma că misiunea era încă în funcţiune şi le-a dat inginerilor speranţa că ar putea trimite un semnal pentru a ajusta poziţionarea antenei.

Se crede că întreruperea de două săptămâni a fost cea mai lungă perioadă în care NASA nu a mai primit veşti de la Voyager 2, într-o misiune care a intrat în cel de-al cincilea deceniu de existenţă, a declarat managerul de proiect Suzanne Dodd pentru The Associated Press.

Antena trebuia doar să fie deplasată cu 2 grade pentru a corecta eroarea, dar nu se aştepta ca situaţia să fie rezolvată până la o manevră de realiniere automată programată pentru 15 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *