New York Times o dă în judecată pe Ursula von der Leyen: a ascuns mesajele Pfizer

The New York Times a decis să acţioneze Comisia Europeană în judecată pentru că nu a făcut public schimbul de mesaje dintre preşedinte, Ursula von der Leyen, şi CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, cu privire la negocierea care a dus la achiziţionarea dozelor de vaccin pentru Covid.

Ziarul susţine că forul european avea obligaţia de a face publice mesajele, în numele transparenţei, deoarece acestea puteau conţine informaţii utile legate de achiziţionarea de doze de vaccin pentru miliarde de dolari.

The New York Times s-a limitat la a emite o declaraţie, evitând orice comentariu ulterior. Comisia Europeană nu a comentat.

Procesul urmează o linie de anchetă lansată în ianuarie 2022, când s-a constatat că Comisia nu a dat curs solicitării jurnalistului Alexander Fanta, de la netzpolitik.org, site german specializat în drepturi digitale, care ceruse să poată citi schimbul de mesaje între von der Leyen şi CEO-ul Pfizer.

Comisarul pentru Transparenţă pentru Uniunea Europeană, Vera Jourova, răspunsese că mesajele ar fi putut fi şterse, din cauza “naturii efemere” a acestora.

Răspunsul nu a fost considerat satisfăcător.

Ziarul german Bild prezentase o cerere similară de acces la documente, dar legată de negocierile care au dus la cumpărarea de către Uniunea Europeană a vaccinurilor produse de Pfizer / BioNTech şi AstraZeneca. Documentele la care a avut acces Bild nu conţineau schimbul de e-mail-uri între preşedintele Comisiei Europene şi CEO-ul Pfizer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *