Nicolae Ciucă îl refuză pe Nicușor Dan: “Nu putem să dăm bani doar pentru Primăria Capitalei”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, ca reacţie la apelurile primarului Nicuşor Dan către Guvern pentru rezolvarea problemei termiei în Bucureşti, că Executivul nu poate decât să vină cu o decizie privind creșterea gradului de îndatorare al primăriei Capitalei.

“Primăria Capitalei are în momentul de faţă o problemă pe care trebuie să o rezolve. Modul în care Guvernul poate să intervină este fie să ridice plafonul de îndatorare, fie să dea bani de la buget. În momentul de faţă, nu putem să dăm bani de la buget doar pentru Primăria Capitalei şi pentru celelalte nu. Rămâne să venim cu o decizie privind gradul de îndatorare”, a declarat premierul Nicolocae Ciucă, întrebat dacă Primăria Capitală ar putea primi un ajutor pentru încălzire. Premierul a spus despre situaţia altor primării care au rămas fără bani că “vor analiza fiecare situaţia în parte”. “Rectificarea bugetului se va face astfel încât să ne înscriem în deficit”, a declarat premierul.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, spune că bucureştenii au primit cei mai puţini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. În acest sens, el menţionează că o locuinţă din Capitală a primit în iarna 2021-2022, pentru termoficare, 28,21 lei, în timp ce alte localităţi, precum Călăraşi, Bacău, Rădăuţi sau Giurgiu, au primit chiar şi de zeci de ori mai mult per locuinţă.

“Dintre toţi locuitorii României, bucureştenii au primit cei mai puţini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Doar 28,21 de lei per locuinţă a alocat Executivul iarna trecută pentru Municipiul Bucureşti. Spre comparaţie, oraşul Călăraşi a primit 4.417 lei, adică de 156 de ori mai mult decât Capitala, Drobeta Turnu Severin 2.281 lei (de 80 de ori mai mult), iar Odorheiu Secuiesc 1.797 lei (de 63 de ori mai mult)”, a scris edilul general, pe Facebook.

“Situaţia datoriilor la termie ar fi trebuit să fie şi ea cunoscută la Guvern, pentru că eu vorbesc despre asta încă din octombrie anul trecut. Pot însă oricând să fac coaliţiei de guvernare o prezentare a situaţiei din termie de la nivelul Capitalei”, a precizat edilul general.

Joia trecută, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, i-a cerut preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să discute cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, astfel încât să fie identificată o soluţie în ce priveşte datoria de 600 de milioane a companiei Termoenergetica faţă de Elcen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *