Noaptea Muzeelor la Constanța va fi organizată în 9 instituții de cultură

Sâmbătă, 13 mai, constănțenii și turiștii sunt invitați să participe la evenimentul Noaptea Muzeelor. Manifestarea este organizată pe timpul nopții, în 9 instituții de cultură și se adresează în special tinerilor și familiilor care își pot programa, astfel, o vizită la muzeele pe care nu au timp să le vadă ziua.

  1. Sâmbătă, începând cu ora 19:00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) invită iubitorii de cultură din municipiul și județul Constanța să participe la evenimentul european Noaptea Muzeelor, ajuns la cea de-a XIX-a ediție.

”Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes și o ocazie perfectă de a descoperi muzeele, dar și pentru a participa la diverse activități culturale, fiind așteptat cu mare interes în fiecare an.
Programul general de desfășurare al evenimentului este 19:00 – 01:00 (ultima intrare la 24:00), iar locațiile unde vă așteptăm pentru vizitarea gratuită a expozițiilor de bază ale acestora sunt următoarele:
– Muzeul din Piața Ovidiu nr.12;
– Muzeul de arheologie Histria;
– Muzeul Tropaeum Traiani și Monumentul triumfal din Adamclisi;
– Cetatea Capidava;
– Muzeul Carsium din Hârșova.

În sediul central al muzeului (Piața Ovidiu nr.12), pe lângă vizitarea expoziției de bază, vor mai avea loc următoarele activități:
– începând cu orele 19:30 și 20:30, în Sala „Vasile Canarache”, personalul de specialitate al instituției va susține Ateliere de lucru cu copii, în cadrul acțiunii Istoria – o poveste adevărată, spusă pe înțelesul tuturor;
– începând cu ora 19:30, studenți ai Facultății de Arte – specializarea Interpretare muzicală – Canto, din cadrul Universității Ovidius din Constanța, vor susține concertul interactiv Canto, altfel, regia muzicală fiind asigurată de prof. univ. dr. Florența Nicoleta Marinescu;
– specialiștii muzeului, singuri sau în colaborare cu cei ai altor instituții, au pregătit o serie de expoziții temporare și itinerante, care vor putea fi vizitate, admirate și înțelese:

exponatul lunii Primele reprezentări antropomorfe din Dobrogea;
expoziție temporară Regalitatea și Dobrogea;
expoziție itinerantă Serbările încoronării (organizată în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni);
expoziție temporară Viciu și istorie la Kustenge – pipe și lulele din colecția muzeului constănțean;

Apoi, prietenii muzeului de la Asociația „Historia Renascita” vor prezenta, tot outdoor, echipamente militare și arme specifice ale dacilor și romanilor;

Piese arheologice de excepție din expoziția organizată în Sala Tezaur sunt solicitate pentru a participa la expoziție internațională organizată la Roma, începând cu luna septembrie 2023, timp de un an, astfel încât este un bun prilej pentru vizitatori de a revedea, și conștientiza totodată, valorosul patrimoniu istorico-arheologic găzduit de această secțiune a muzeului nostru.

Intrarea este gratuită la toate obiectivele menționate ale muzeului. Personalul de specialitate al instituției, prezent în toate sălile expoziționale, va oferi informațiile muzeografice și științifice necesare”, precizează într-un comunicat, reprezentanții instituției de cultură.

  1. La Muzeul de Artă din Constanța, programul de vizitare în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor va fi gratuit, fără programare prealabillă, între orele 20:00 – 24:00, ultima intrare în muzeu – ora 23:30.

Muzeul de Artă Constanța invită publicul să participe sâmbătă, 13 mai 2023, la evenimentul cultural anual „Noaptea Muzeelor”. Începând cu ora 20.00, participanții vor putea vizita sălile din muzeu dedicate expoziției permanente, dar și două expoziții temporare, cu lucrări de artă contemporană: expoziția de pictură „Undeva în timp”, semnată de artista Florica Prevenda și expoziția „Les dames de Bucarest” a artistei Georgiana Chițac, care cuprinde desene cu 365 de femei, realizate în cele 365 de zile ale anului 2021.

De la orele 21.00, 22.00, respectiv 23.00, curatorul expoziției „Undeva în timp”, doamna Mădălina Mirea, va oferi trei tururi ghidate în expoziția cu lucrările semnate de artista Florica Prevenda.

Tot în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, de la orele 20.00, respectiv 23.20, se va desfășura spectacolul cu statui vivante „Muzeul lui Shakespeare”, susținut de studenții Facultății de Arte, specializarea Actorie, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța și coordonat de prof. univ. dr. Daniela Vitcu.

Pentru prima dată, în acest an, studenți voluntari de Facultatea de Arte, specializările Pedagogia Artelor Plastice și Decorative și Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii, din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, vor fi prezenți la eveniment pentru a asigura buna desfășurare a acestuia și pentru a oferi informații vizitatorilor.

  1. La Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, evenimentul Noaptea Muzeelor va fi organizat în special pe timpul zilei, excepție făcând Planetariul.

La Delfinariul din Constanța, sâmbătă 13 mai 2023, accesul publicului va fi gratuit în cadrul programului „Noaptea Muzeelor”, în limita a 1200 locuri, de la ora 15:00. Accesul la demonstrații se va realiza pe bază de bilet cu plata / gratuit eliberat de la casieria instituției, în limita locurilor disponibile.
La Microrezervație și păsări exotice, sâmbătă între orele 09:30 și 16:00 acces gratuit pe bază de bilet gratuit eliberat de la casieria instituției, în limita locurilor disponibile.
La Planetariu, sâmbătă, pentru observații astronomice nocturne accesul este Gratuit., după următorul program:

20:00-20:30 – 35 locuri acces gratuit;
20:30-21:00 – 35 locuri acces gratuit;
21:00-21:30 – 35 locuri acces gratuit;
21:30-22:00 – 35 locuri acces gratuit;
22:00-22:30 – 35 locuri acces gratuit.

  1. Și Muzeul de Artă Populară Constanța va fi deschis sâmbătă, 13 mai, până la miezul nopții. Vizitatorii vor putea vedea expoziția de bază a muzeului, intitulată „Arta populară din România”, dar și expoziția temporară „Ștergare dobrogene cu motive avimorfe”.

Intrarea va fi gratuită, iar programul de vizitare va fi între orele 18:00 – 24:00; ultima intrare fiind la ora 23.45.

Cu ocazia programului ”Noaptea Muzeelor”, la Muzeul de Artă Populară se organizează o șezătoare la care participă „Asociația Cusături dobrogene”. Membrele organizației vor fi îmbrăcate în costume populare specifice unor zone etnografice ale României și vor face demonstrații de lucru cu motive decorative specifice cămășilor românești. Fundalul sonor în muzeu asigurat de muzica lui Grigore Leșe.

  1. O altă instituție în cadrul căreia va fi organizată Noaptea Muzeelor este Centrul Cultural Județean „Theodor T. Burada” Constanța.
    Astfel, pe 13 mai, în intervalul orar 22.30 – 24.00, publicul va avea acces gratuit la ”Noaptea Filmelor”, putând fi vizionat filmul ,,Night at the Museum: Secret of the Tomb” (2014) – O noapte la Muzeu: Secretul Faraonului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *