Noua lege a salarizării unitare va fi depusă în Parlament la 1 septembrie. Calendarul stabilit în coaliția de guvernare
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că liderii coaliției de guvernare au stabilit calendarul pentru viitoarea lege a salarizării unitare.
“Liderii coalitie au decis asa, pana la 15 iulie 2023 sa fie gata analiza cu Banca Mondiala si proiectul sa fie gata, de la 15 iulie pana pe 31 august dezbateri cu toate sindicatele, dupa care depunere in Parlament la 1 septembrie cand incepe sesiunea parlamentara”, a declarat Marius Budăi.
Ministrul a precizat că decizia coalitiei este de a grăbi realizarea proiectului legii salarizarii unitare astfel încât oficialii europeni care analizeaza reformele României să fie convinsi ca statul isi indeplineste jaloanele din PNRR necesare primirii noilor tranșe financiare.
Formula de calcul din PNRR:
“Noua lege privind remunerarea funcționarilor publici (Legea privind salarizarea unitară) va stabili o metodologie unitară de calcul în scopul de a spori echitatea salarizării în sectorul bugetar (aplicarea principiului plății egale pentru muncă de valoare egală), de a asigura tratamentul nediscriminatoriu în stabilirea sporurilor și corelarea performanțelor cu salariul plătit.
Metodologia propusă pentru recalcularea salariilor va fi sustenabilă din punct de vedere bugetar și se va baza pe:
- revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare;
- reintroducerea unor grile de salarizare pentru administrația locală, corespunzătoare funcțiilor publice și funcțiilor contractuale;
- revizuirea sistemului de acordare a sporurilor și plafonarea sumei sporurilor la 20 % din salariul de bază.
Noul cadru juridic va fi pus în aplicare în același timp pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public”, prevede PNRR-ul.