Numirea unui nou ministru de finanțe, ultimul mare test pentru Klaus Iohannis în relația cu PNL

În interiorul PNL au început deja negocierile pentru rotativa guvernamentală, care va avea loc în luna mai. “Perla coroanei” pentru liberali va fi conducerea Ministerului de Finanțe.

Liberalii și-ar dori ca la negocierile cu PSD să obțină Ministerul de Finanțe și să păstreze Ministerul Fondurilor Europene. În ceea ce privește Fondurile Europene, Marcel Boloș este susținut atât de puternica aripă a ardelenilor din PNL, dar nici PSD n-ar spune nu ca Boloș să continue.

Surse din PNL au explicat că bătălia pentru Ministerul de Finanțe va fi acerbă. Mai mulți liberali râvnesc la această funcție, dar în joc a intrat și președintele Klaus Iohannis.

Conform surselor, Klaus Iohannis ar dori să-l pună la Finanțe pe Cosmin Marinescu, actual consilier prezidențial pe teme economice. Pentru Iohannis va fi un ultim mare test în relația cu PNL.

Președintele intră curând în ultimul an de mandat, iar dacă va reuși să-l impună pe Cosmin Marinescu, atunci înseamnă că are încă o putere foarte mare asupra liberalilor. Dacă partidul se va opune, iar PNL își va pune propriul om la Finanțe, atunci se va intra într-o altă logică politică. Ruptura dintre PNL și Klaus Iohannis se va adânci, iar președintele riscă să fie izolat de partidul său, care va căuta o oază de independență pentru a se pregăti în perspectiva anului electoral 2024.

În ultimii ani, Klaus Iohannis a reușit să-și impună oamenii în Guvern. Cel mai recent exemplu este Ligia Deca, care a plecat de la Cotroceni direct în funcția de ministru al Educației.

După cum spuneam, în PNL sunt mai mulți liberali care râvnesc Ministerul de Finanțe. Acest minister va fi extrem de important, în perspectiva anului electoral 2024, atunci când PSD va deține guvernarea, dar liberalii ar putea deține cheia banilor.

Pe lista scurtă a liberalilor se găsesc mai multe nume:

  • Florin Cîțu, fost prim-ministru și fost ministru de Finanțe
  • Alexandru Nazare, fost ministru de Finanțe în Guvernul Orban
  • Lucian Heiuș, actual președinte ANAF.
  • Sebastian Burduja, actual ministru al Comunicațiilor și lider al PNL Sector 1
  • Alin Chițu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor
  • Gabriela Horga, deputat
  • Bogdan Huțucă, deputat, președintele PNL Constanța

Ordinea este aleatorie, în acest moment nu există un favorit clar la nivelul PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *