O navă a Chinei a folosit sonarul într-o zonă în care se aflau scafandri australieni

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a acuzat marina chineză de comportament “periculos şi neprofesionist” după un incident produs în apele internaţionale din apropierea Japoniei. O navă a Chinei a folosit sonarul într-o zonă în care se aflau scafandri militari australieni, potrivit CNN.

Scafandrii australieni de la bordul fregatei HMAS Toowoomba încercau să îndepărteze plasele de pescuit de pe elicele navei pe 14 noiembrie, când un distrugător chinez s-a apropiat, a declarat ministrul apărării Richard Marles.

În ciuda faptului că a fost avertizat că o operaţiune a scafandrilor era în curs de desfăşurare, distrugătorul chinez şi-a folosit sonarul într-un mod care “a reprezentat un risc pentru siguranţa scafandrilor australieni”, se arată în declaraţie.

Evaluările medicale au constatat că scafandrii au suferit răni minore, se mai arată în declaraţie.

Navele militare folosesc sonarul pentru a detecta şi localiza obiecte în apă. Scafandrii expuşi la niveluri ridicate de sunete subacvatice pot suferi de “ameţeli, leziuni ale auzului sau alte leziuni ale altor organe sensibile”, în funcţie de frecvenţa şi intensitatea sunetului, susţin specialiştii.

Luni, în timpul unui interviu acordat Sky News, Albanese s-a declarat “foarte îngrijorat” de incident, adăugând că “o persoană a suferit o rană ca urmare a acţiunilor Chinei”.

Guvernul chinez nu a comentat incidentul. Acesta a avut loc la o săptămână după ce Albanese a efectuat o vizită istorică la Beijing, prima a unui lider australian în ultimii şapte ani, pentru a stabiliza legăturile bilaterale dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *