O navă şi două şalupe de la Garda de Coastă vor continua misiunile de salvare în Mediterană

O navă maritimă cu un echipaj de 28 de oameni şi două şalupe cu 16 poliţişti vor continua misiunile de salvare în Marea Mediterană, a anunţat duminică Poliţia de frontieră.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei de frontieră, nava maritimă MAI 1107, alături de şalupele maritime MAI 3064 şi MAI 3067 ale Gărzii de Coastă, participă la Operaţiunea Comună “Themis 2023”, organizată sub egida Agenţiei Europene pentru Poliţie de Frontieră şi Garda de Coastă (FRONTEX).

Nava MAI 1107 va naviga pe itinerariul Constanţa-Catania, are la bord 28 de membri de echipaj şi va executa misiuni misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare detaşată în perioada 13 mai-13 iulie 2023.

Cele două şalupe de supraveghere şi control portuar, MAI 3064 şi MAI 3067, vor naviga pe itinerariul Constanţa-Augusta (Republica Italiană), fiecare dintre acestea având la bordul său câte 8 membri de echipaj.

Acestea vor executa misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă externă.

“Se va avea în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia controlului fluxurilor migraţioniste la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, creşterea eficienţei schimbului de date şi informaţii între autorităţile de aplicare a legii din aceste ţări, precum şi a unui schimb de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni”, a transmis Poliţia de frontieră.

Începând cu data de 17 martie 2023, Poliţia de Frontieră Română a avut detaşate în misiune, în Marea Mediterană, în cadrul aceleiaşi operaţiuni două nave PFR care se vor întoarce în ţară la mijlocul lunii mai. Nava maritimă de patrulare MAI 1106, aflată în Catania, a asigurat sprijin în cadrul a patru evenimente ce a implicat salvarea vieţii omeneşti pe mare, în cazul a patru pescadoare ce aveau un număr impresionant de migranţi la bord (aproximativ 2.000 de migranţi). În cadrul misiunilor de salvare, 604 de persoane au fost transbordate la bordul navei române, poliţiştii de frontieră români acordându-le asistenţă.

De asemenea, şalupa de supraveghere şi control portuar MAI 3066, detaşată în Pantelerria, a detectat şi interceptat două ambarcaţiuni gonflabile şi una din lemn, care navigau spre marea teritorială a Republicii Italiene. Poliţiştii de frontieră români au salvat 78 de persoane aflate în pericol şi le-au acordat asistenţă medicală. Totodată, poliţiştii români au asigurat remorcarea în condiţii de siguranţă, până într-un port din insula Pantelleria, a unui velier ce plutea în derivă, aflandu-se în imposibilitatea de a face manevre, ambarcaţiune ce avea la bord doi cetăţeni ai Republicii Franceze.

Ulterior toate persoanele au fost preluate de către autorităţile italiene, iar mijloacele navale ale Poliţiei de Frontieră Române şi-au reluat misiunile în cadrul operaţiunii Frontex.

Obiectivul principal al Operaţiunii Comune “Themis” este reprezentat de sprijinul autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera maritimă a Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *