O treime din pădurea amazoniană, degradată de activitatea umană şi secetă

Peste o treime din pădurea amazoniană ar putea fi degradată de activitatea umană şi secetă, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, ce a dus la apariţia unor apeluri pentru adoptarea unor legi care să protejeze acest ecosistem vital aflat în pericol, informează AFP.

Pagubele provocate acestei păduri tropicale, care se întinde în teritorii deţinute de nouă ţări, sunt semnificativ mai mari decât cele observate în trecut, au anunţat cercetătorii de la Universitatea de Stat Campinas din Brazilia.

În studiul lor, experţii brazilieni au analizat consecinţele generate de incendii, exploatări forestiere, secetă, precum şi schimbările care au afectat habitatele de la liziera pădurii – ceea ce ei au denumit “efecte de bordură”.

Cu excepţia secetei, aceste fenomene au degradat mai puţin de 5,5% din restul pădurii ce compune ecosistemul amazonian, adică 364.748 de km2, între 2001 şi 2008, potrivit studiului.

Atunci când sunt incluse şi efectele secetei, zona deteriorată reprezintă 2,5 milioane de km2, adică 38% din pădurile ce compun ecosistemul amazonian.

“Seceta extremă a devenit tot mai frecventă în Amazonia din cauza evoluţiei modurilor de exploatare a solului şi din cauza schimbărilor climatice induse de către oameni, care afectează mortalitatea copacilor, numărul de incendii şi emisiile de carbon din atmosferă”, au declarat cercetătorii brazilieni.

“Incendiile de pădure s-au intensificat în timpul anilor cu secetă”, au adăugat ei, avertizând asupra pericolelor care vor fi reprezentate de “incendiile de mare amploare” din viitor.

Cercetătorii de la Universitatea Lafayette din statul american Louisiana şi de la alte instituţii au lansat un apel la acţiune într-un studiu separat despre consecinţele activităţii umane asupra ecosistemului amazonian, publicat tot în revista Science.

“Schimbările au loc mult prea repede pentru ca speciile amazoniene, populaţiile şi ecosistemele să se poată adapta”, au declarat ei.

“Legile pentru evitarea celor mai grave consecinţe sunt cunoscute şi trebuie imediat promulgate. Pierderea Amazoniei ar însemna pierderea biosferei, iar lipsa de acţiune ar fi riscantă şi periculoasă”, au adăugat cercetătorii americani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *