Olanda și Germania trimit inspectori în Romania. Verificări suplimentare pentru aderarea la Schengen

Olanda și Germania trimit inspectori în România. Sunt controale suplimentare față de vizita din octombrie. Cele două state vor să se convingă că țara noastră merită în Schengen.

Din primele informații obținute, verificările vizează în principal protecția datelor cu caracter personal. Prezența inspectorilor din Germania reprezintă o noutate.

Neoficial, Ministrul român de Interne, Lucian Bode, urmează să meargă în Germania, la finalul săptămânii următoare. Asta după ce, zilele trecute, a avut o discuție și cu omologul său olandez.

În Țările de Jos, va exista și un nou vot în Parlament. Conform procedurii, este nevoie de o rezoluție pentru ca ministrul de Interne olandez să meargă la JAI cu concluzia pe tema extinderii orizontului Schengen.

Comisia Europeană a precizat, miercuri, că România îndeplinește condițiile pentru aderare.

Parlamentul olandez a cerut, în octombrie, Guvernului premierului Mark Rutte, să “nu ia măsuri ireversibile” în privința aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Pentru o decizie favorabilă este nevoie de unanimitate în ședința Consiliului JAI din decembrie.

Anterior, la vizita efectuată în România, Rutte a declarat: “Țările de Jos nu sunt, în principiu, împotrivă. Noi zicem că toate țările care îndeplinesc criteriile să intre în spațiul Schengen. Țările de Jos nu sunt împotriva aderării României la Schengen. Avem niște sisteme de operare, de verificare.”

Poziția Guvernului Rutte a dat naștere speculațiilor și scenariilor. România speră la statutul de membru, dar își face calculul ca la fotbal: se “califică” la aderare și cu o “remiză” – o abținere de la vot a olandezilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *