ONU a dat verdictul: Imaginile cu execuţia unor soldaţi ruşi de către trupele ucrainene sunt autentice

Analize preliminare efectuate de specialişti ai Biroului ONU pentru Drepturile Omului indică drept autentice imaginile video care arată o aparentă execuţie a unor soldaţi ruşi care s-au predat trupelor ucrainene, a declarat vineri responsabilul acestui organism, înaltul comisarul Volker Turk, relatează agenţia EFE.

“Este foarte probabil ca (imaginile) să fie autentice. Circumstanţele reale ale secvenţei complete a evenimentelor trebuie să fie investigate într-o manieră cât mai extinsă posibil”, a declarat responsabilul ONU.

Rusia a acuzat armata ucraineană de execuţia sumară a 12 soldaţi după difuzarea unor înregistrări video în care se vede cum aceştia se predau în faţa trupelor ucrainene în satul Makiivka (regiunea Lugansk), dar imediat apoi apare un alt militar rus care deschide focul asupra ucrainenilor. În acest moment înregistrarea se întrerupe, continuând ulterior cu imagini în care se văd cadavrele celor 12 soldaţi ruşi aflaţi cu feţele la pământ.

ONU consideră că trebuie efectuată o investigaţie criminalistică independentă şi detaliată pentru a se putea determina ce s-a întâmplat exact.

Autorităţile ucrainene spun că au deschis o investigaţie penală asupra acestor fapte, dar înaltul comisar al ONU a subliniat că orice denunţ privind o execuţie sumară trebuie investigat în aşa fel încât să nu existe suspiciuni asupra transparenţei şi imparţialităţii.

“Cer ambelor părţi să dea instrucţiuni clare forţelor proprii că nu trebuie să existe represalii şi nici răzbunări împotriva prizonierilor de război”, a semnalat Volker Turk.

Acesta a condamnat şi bombardamentele ruseşti asupra infrastructurilor energetice ucrainene, care numai miercuri s-au soldat cu decesul a opt civili, printre care o fată şi un bebeluş, alte 45 de persoane fiind rănite. Bilanţul seriei de atacuri asupra infrastructurilor ucrainene a ajuns la 77 de morţi şi 272 de răniţi.

De partea sa, Rusia afirmă că nu ţinteşte zone locuite şi că pagubele şi victimele din aceste zone sunt provocate de rachetele antiaeriene ucrainene lansate pentru a intercepta rachetele ruseşti sau de fragmente ale acestora din urmă căzute după ce au fost doborâte de antiaeriana ucraineană.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat tot vineri că a verificat atacuri ruseşti asupra a 703 infrastructuri, vehicule, provizii, personal sanitar şi pacienţi, soldate cu circa o sută de morţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *