Partidul Comunist Chinez nu va avea nicio femeie în Biroul Politic pentru prima dată în 25 de ani

Preşedintele Xi Jinping a decis ca noul format al Biroului Politic să fie compus exclusiv din bărbaţi. Biroul Politic este organul decizional al Partidului Comunist Chinez (PCC). Ultima femeie membră a organului decizional, Sun Chunlan, s-a retras din cauza vârstei.

China nu va avea o femeie în Biroul Politic pentru prima dată în 25 de ani, după ce preşedintele Xi Jinping a preferat ca principalul organ decizional să fie compus exclusiv din bărbaţi. Ultima reprezentantă, Sun Chunlan s-a retras din cauza vârstei iar preşedintele Xi nu a nominalizat o altă femeie din rândurile Partidului Comunist Chinez.

Evenimentul marchează o regresie majoră a reprezentării de gen în politica chineză, fapt ce denotă preferinţa lui Xi Jinping de a-şi ţine apropiaţii în poziţii cheie. Mişcarea preşedintelui Xi nu a făcut altceva decât să alimenteze discriminarea pe bază de sex în societatea chineză.

„Acest lucru sugerează că Xi este mult mai interesat să-şi consolideze baza de putere prin dotarea Biroului Politic cu protejaţii şi susţinătorii săi decât să ofere reprezentare feminină. China a făcut un pas înapoi în promovarea reprezentării politice şi a drepturilor femeilor”, a declarat Lynette Ong, profesor de ştiinţe politice şi cercetătoare la Universitatea din Toronto.

Doar opt femei au ajuns vreodată în Biroul Politic al Chinei şi aproape jumătate erau soţiile unor lideri de top, inclusiv Mao Zedong şi Zhou Enlai, în timp ce nicio femeie nu a ajuns vreodată în Comitetul Permanent Suprem. Doar patru femei au fost lideri de partid în provincii de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze în 1949.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *