Petre Daea Show: Pentru o pâine e nevoie de un vagon de lăcuste

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le sugerează românilor să-și păstreze apetitul pentru mâncărurile tradiționale, care sunt atât de gustoase și cunoscute, în loc să mănânce insecte.

“Sunt consecvent în ceea ce spun şi ceea ce fac. Trebuie să înţelegem bine că patrimoniul acesta gastronomic al României trebuie să-l şi păstrăm, să-l valorificăm şi să îl şi dezvoltăm în acelaşi timp. Să-l dezvoltăm prin componenta lui şi să îl dezvoltăm prin ceea ce trebuie să transmitem oamenilor de fiecare dată, în aşa fel încât să conştientizăm că suntem pe un traseu al respectării gusturilor, dar în acelaşi timp să nu ieşim din vadul pe care l-am cunoscut de-a lungul vremii şi pe care l-am făcut de-a lungul vremii.

Şi sunt şi constant în ceea ce afirm de fiecare dată şi cu diverse ocazii, spunând tot timpul că nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii şi nici nu putem să salivăm decât dacă ne place şi nouă. Nu ne plac nici greierii, nu ne plac nici lăcustele. Ne place laptele, ne plac produsele pe care le-am realizat de-a lungul vremii şi pe care le putem realiza în România, ştiind că avem, har Domnului, de toate, avem unde, avem cu ce, avem cu cine să facem hrana necesară populaţiei”, a afirmat ministrul Agriculturii.

El a mai fost întrebat dacă nu crede totuși că acest tip de soluţii pentru alimentaţie nu reprezintă o soluţie pentru viitor, având în vedere că există un dezechilibru major între numărul populaţiei la nivel global şi resursele pe care le are planeta.

“Dintr-un camion de lăcuste nu poţi să faci nici o lingură de făină, ce tot ne învârtim în jurul acestei probleme. Gândiţi-vă dumneavoastră, ca să faci o pâine din făină de lăcuste îţi trebuie un vagon de lăcuste, să le macini, să le faci. Haideţi să fim serioşi”, a răspuns Petre Daea.

Întrebat ce le-ar transmite unor investitori care vor să facă în România o fermă de crescut lăcuste sau greieri și ar veni la el, ministrul Agriculturii a răspuns: “Nu mă găsesc. Când vin, sunt plecat”.

Comisia Europeană a autorizat în februarie comercializarea greierilor de casă – Acheta domesticus – ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primeşte aprobare de consum şi care vine după autorizaţiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva desicată de Tenebrio molitor şi în noiembrie pentru Locusta migratoria. Greierele de casă va fi disponibil integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră.

În România, 100 de grame de făină de greieri (Acheta domesticus) costă 96,25 de lei, adică 962,5 lei/kg

În vara anului trecut, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a îndemnat românii să nu consume făină de greieri, mai ales că românii au o mâncare tradițională deosebit de gustoasă.

“Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceţi un asemenea efort”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *