Piața smartphone-urilor a avut cel mai mare declin din istorie – Oameni țin telefoanele mai mult ca niciodată

Piața mondială a smartphone-urilor a scăzut cu 18% trimestrul trecut, cel mai mare declin din istoria sa, iar anul 2022 s-a încheiat cu cel mai mic volum de vânzări din ultimii nouă ani, arată datele IDC. În cele mai multe piețe oamenii schimbă telefoanele în medie o dată la trei ani și patru luni.

Pentru ultimele trei luni din an scăderea a fost de la 367 milioane unități, la 300 de milioane. Xiaomi a avut cea mai mare scădere, 26%, în timp ce Apple a scăzut cu doar 15%.

Ultimul trimestru este special fiindcă Apple vinde mai mult decât Samsung, dat fiind că noile iPhone-uri se lansează în octombrie. Apple a vândut 72 de milioane de telefoane, iar Samsung, 58 milioane. În celelalte trei trimestre, Samsung a livrat 202 milioane de telefoane, iar Apple, 154 milioane.

Au contat factori precum scăderea puterii de cumpărare, inflația și incertitudinile economice care i-au făcut pe mulți să renunțe la achizițiile mai scumpe.

Pentru întreg 2022 datele IDC indică o scădere de 11%, spre 1,21 miliarde de unități, ceea ce înseamnă cel mai mic total anual din 2013 până în prezent.

Samsung a livrat 260 de milioane de telefoane, Apple a terminat cu 226 milioane, iar Xiaomi a fost pe trei, cu 153 de milioane. Oppo a avut 103 milioane, iar Vivo, 99 milioane unități. Față de 2021, livrările Oppo și Vivo au scăzut cu 23%, iar cele ale Xiaomi, cu 20%. Samsung și Apple au scăzut cu doar 4%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *