Povestea unei dezinformări: de unde a apărut știrea că va fi înființată o bază militară SUA în Delta Dunării

MApN semnalează că a apărut o informație falsă care acreditează ideea că guvernele României și SUA ar fi încheiat un acord secret cu privire la construirea unei baze militare în Delta Dunării. O astfel de înțelegere nu a fost luată în discuție niciodată, dau asigurări reprezentanții MApN.

Autorii manipulării afirmă că proiectul de lege intitulat “Black Sea Security Act of 2022”, depus în iulie 2022 în Congresul SUA, ar stabili, după adoptare, înființarea unei a patra baze militare americane, în Delta Dunării.

Înființarea acestei puternice baze militare, care, pe lângă schimbarea raporturilor de securitate în regiune, ar pune în pericol grav echilibrul ecologic din Delta Dunării, ar fi fost decisă unilateral de Guvernul SUA și ar fi fost acceptată, în secret, de România.

Acest scenariu este prezentat ca o realitate, speculațiile fiind grefate peste discuțiile purtate în prezent în spațiul public în legătură cu situația canalului Bâstroe. “Nimic din substanța acestor afirmații nu corespunde realității. Ele sunt concepute exclusiv pentru a manipula opinia publica si servesc unor narative anti-NATO”, spun reprezentanții MApN.

Proiectul de lege nu face referire la o așa-zisă bază militară SUA în Delta Dunării. Acest proiect încă nu a finalizat procesul legislativ, însă o prevedere importantă din inițiativă a fost deja adoptată, la finalul lunii decembrie 2022, în cadrul Legii Omnibus privind alocările bugetare aferente anului fiscal 2023 (pagina 89, referirea la Black Sea Countries).

Astfel, s-a stabilit ca Secretarul de Stat al SUA împreună cu șefii altor agenții federale relevante să prezinte Congresului o strategie de lucru cu aliații NATO din regiunea Mării Negre, pentru aprofundarea relațiilor economice, consolidarea asistenței economice și de securitate pentru statele din regiune, inclusiv prin sprijinirea eforturilor pentru creșterea rezilienței democratice.

“Dovada” intenției de înființare a unei super-baze navale în Delta Dunării, a fost găsită de agenții dezinformatori într-un studiu publicat de doi experți în revista “American Purpose”, cu sediul în Washington DC. Analiza se intitulează “Past Putin” și explorează o serie de soluții posibile pentru întărirea securității în regiune. Autorii analizei pornesc, într-adevăr, în analiza lor de la proiectul legislativ “Black Sea Security Act of 2022”. Printre opiniile exprimate se numără și ideea ca “Statele Unite să ia în considerare înființarea unei a patra baze în care să disloce forțe, cu o componentă maritimă în Deltă, care să asigure securitatea traficului maritim pentru aliații vestici, pentru România, Ucraina și alte națiuni riverane Mării Negre”.

Această ipoteză formulată de către cei doi experți în analiza citată a fost transformată de autorii dezinformării într-o decizie a Guvernului SUA, care ar fi fost și acceptată, bineînțeles, în secret, de România.

O altă “dovadă” invocată în materialele rostogolite cu precădere în mediul online este un articol publicat pe pagina de internet a postului de radio Europa Liberă, care, printre altele, prezintă factual și documentat strategia SUA privind Marea Neagră, precum și principalele ipoteze și opinii formulate de cei doi experți în analiza mai sus menționată.

“Faptul că acest subiect se regăsește într-un articol publicat pe pagina de internet a Radio Europa Liberă, post finanțat de Congresul SUA, iar în articol se menționează și că unul dintre autorii analizei publicate de American Purpose s-a aflat printre experții consultați de Departamentul de Stat al SUA pentru elaborarea viitoarei strategii reprezintă pentru autorii dezinformării veriga-lipsă de care aveau nevoie să demonstreze conspirația menită a construi o bază militară în inima Deltei Dunării”, spun cei din MApN.

În cadrul unei întâlniri oficiale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, desfășurată în 8 noiembrie 2021, la Washington D.C., ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, a punctat dorința – salutată de partea americană – a României de a contribui substanțial la dezvoltarea viitoarei Strategii, arătând că aceasta “trebuie să aibă în vedere o abordare multidimensională și integrată a descurajării, combinând aspectele care țin de securitatea clasică cu cele care țin de consolidarea rezilienței, cu dimensiunea economică, cea de combatere a amenințărilor hibride, de întărire a securității energetice și de soluționare a conflictelor prelungite, fiind necesară alocarea resurselor adecvate în acest scop”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *