Prefectul Capitalei propune adeverință medicală la început de an școlar care să arate că elevul și-a făcut analizele antidrog. Chestionar cu 3 întrebări pentru părinți

Elevii ar putea fi nevoiți la început de an școlar să își facă analize de sânge pentru a stabili dacă au consumat droguri – așa arată propunerea venită din partea prefectului Capitalei, Rareș Hopincă pentru a combate fenomenul drogurilor. El susține că ar fi cerut Agenției Naționale Antidrog (ANA) să realizeze un chestionar printre părinți și elevi din care să rezulte ce părere au despre introducerea unei astfel de măsuri. O altă întrebare din chestionar s-ar referi la testarea antidrog în școli.

Prefectul Capitalei a anunțat, pe Facebook, că miercuri a avut o ședință cu reprezentanții mai multor instituții: ANA, Direcția de Sănătate Publică, Jandarmeria, Poliția, Inspectoratul Școlar și Direcția Regională Vamală, pe tema consumului de droguri.

“Direcția de urmat este de a găsi acele mijloace corecte, legale și morale prin care să reușim să combatem consumul acestor substanțe în rândul populației și, cu precădere, în rândul tinerilor, cea mai vulnerabilă categorie socială din acest punct de vedere”, scrie prefectul Capitalei.

Rareș Hopincă susține că le-a cerut celor de la ANA să facă o serie de chestionare pentru a vedea opinia părinților și a elevilor în legătură cu trei subiecte.

De asemenea, în ședința de miercuri s-a decis ca Agenția Națională Antidrog să realizeze un chestionar în trei puncte, prin care să fie cerută opinia părinților și a elevilor majori referitor la:
1) testarea în școală cu aparat antidrog;
2) prezentarea unei adeverințe medicale la începutul anului școlar care să ateste că respectivul copil și-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor);
3) introducerea în curiculă a unei ore de educație antidrog în școală”, a anunțat prefectul.

El spune că în baza răspunsurilor părinților și copiilor vor fi făcute propuneri concrete: “Repet, acesta este un chestionar de testare a opiniei părinților și a elevilor majori. Dupa ce vom avea rezultatele acestuia și, pe baza lor, vom fundamenta propuneri concrete. În niciun caz nu vom lua măsuri care contravin intereselor și dorinței părinților și elevilor din școli și licee.
Este datoria noastră să luăm măsurile necesare pentru a proteja copiii și pentru a-i ajuta să conștientizeze pericolele la care se expun în cazul unor comportamente și/sau a unor anturaje nepotrivite. Mă bucur să observ o deschidere din ce în ce mai mare a societății spre a discuta și de a înțelege aceste probleme. Dialogul este un pas esențial”, a mai spus Rareș Hopincă.

De asemenea, în ședința de miercuri s-a decis, împreună cu Consiliul Elevilor, că în fiecare școală va fi “constituită” o structură care să ajute să fie transmise mesaje antidrog și de prevenție, mai spune prefectul Capitalei.

Contactat ulterior de HotNews.ro, prefectul Capitalei a declarat că grupul de lucru care s-a întrunit miercuri are obiectivul de a identifica soluții pentru prevenirea consumului de droguri în mediu școlar, iar ideea ca la început de an școlar elevii să își facă analize de sânge pentru a stabili dacă au consumat droguri “a fost generată în cadrul discuțiilor din grup”.

“Dar, atenție, nu s-a propus solicitarea acestei adeverințe. Momentan, facem o cercetare în rândul părinților, adică vrem să consultăm părinții, dar și elevii majori cu privire la mai multe posibile soluții care există și în alte state, nu doar la noi, și vrem să vedem care este opinia părinților în legătură cu acest aspect, pentru că ce dorim noi dorim în primul rând e să implicăm familiile și să conștientizăm cu toții, la nivelul întregii societăți, că există o problemă cu consumul de stupefiante.

Suntem la momentul unei cercetări asupra unor posibile soluții, nu ne aflăm în fața unor propuneri concrete”, a afirmat prefectul.

Întrebat dacă și în alte state sunt astfel de măsuri precum solicitarea unei adeverințe la început de an școlar, Rareș Hopincă a spus că reprezentanții Agenției Naționale Antidrog “știu foarte bine care sunt măsurile de prevenție în alte state”, dar, din informațiile sale, există această măsură: “Dar va trebui să revin eu cu această informație ca să nu fie eronată”.

“Nu aș vrea să mă te antepronunț, pentru că aici intervine rolul specialiștilor, al psihologilor, al consilierilor școlari care o să vină și o să ne spună de la ce vârstă ar fi oportun să se instituie această măsură, dacă se va institui, repet, deocamdată doar cercetăm această posibilă soluție.
Nu suntem la momentul în care să vorbim despre vârstă. Momentan, testăm anumite soluții. Dacă se va agrea de către toți factorii implicați, de către toți factorii decidenți că una dintre soluții poate fi implementată, vom intra cu discuția tehnică cu privire la vârstă, la modul de implementare, la cine poate implementa, care sunt documentele legale necesare, ș.a.m.d.
Dar, încă o dată, acum testăm anumite idei. Și, mai mult decât atât, mă bucură telefonul dvs. pentru că e important să creăm dezbatere. Să conștientizăm că e o problemă și această problemă impune o serie de soluții. Unele dintre ele pot fi cele gândite în cadrul grupului de lucru.
Poate sunt și altele, cu siguranță sunt și altele, dar trebuie o dezbatere și trebuie părinții să vină în această dezbatere să-și spună opinia și să fie un factor activ în această luptă pentru prevenirea consumului de droguri”, a mai declarat prefectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *