Premierul Ciucă anunță crearea unui Comitet pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat înființarea unui Comitet pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar, în urma discuților cu o delegație a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, premierul Nicolae Ciucă “a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu o delegație a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) condusă de Cristina Chiriac, agenda discuției fiind centrată pe reducerea abandonului școlar în România”.

“Pentru rezultate concrete în reducerea abandonului școlar și a consecințelor sale sociale, este nevoie de o abordare integrată, din mai multe perspective. În acest sens, soluția evidențiată în discuția cu reprezentanții CONAF, privind crearea unui Comitet pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar, va contribui la coerența măsurilor de care copiii au nevoie”, a transmis premierul Nicolae Ciucă în urma întâlnirii, argumentând că “avem nevoie de coordonarea eforturilor guvernamentale cu cele ale partenerilor sociali, mediului privat, antreprenoriatului românesc și autorităților locale”.

Potrivit sursei citate, “șeful Executivului a reamintit că reducerea abandonului școlar este un obiectiv strategic asumat de Guvern. Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), un program concret al strategiei România Educată, beneficiază de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în sprijinul copiilor aflați în situații sociale dificile”, arătând că “în cadrul acestui program, a fost deja inițiată schema de granturi care se adresează unităților de învățământ gimnazial de stat cu risc ridicat și mediu de abandon și părăsire timpurie a școlii. Fiecare grant are o valoare de maximum 200 de mii de euro și va fi implementat pe o durată de 3 ani”.

De asemenea, Guvernul a mai transmis că implementează Programul Național “Din grijă pentru copii”, cu o alocare de peste 6 milioane de euro de la bugetul de stat, iar fondurile vor fi direcționate “pentru suportul psiho-emoțional al copiilor și siguranța lor, iar sistemul RO-Alert pentru copii dispăruți, de la lansarea sa, a salvat mii de copii din situații dificile”.

Totodată, Executivului a mai explicat că va continua implementarea măsurilor precum “asigurarea transportului școlarilor, programele Masa caldă în școli și Observatorul copilului, alături de sprijinul acordat pentru întoarcerea la școală a elevilor, campaniile de reducere a violenței în școli”.

La discuțiile cu delegația CONAF au mai participat din partea Guvernului, alături premier, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, reprezentanți ai altor ministere și autorități publice cu responsabilități în domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *