Prima ţară europeană care autorizează un vaccin cubanez împotriva COVID-19

Belarus este prima ţară europeană care a autorizat utilizarea Soberana Plus, unul dintre cele trei vaccinuri dezvoltate de Cuba pentru a combate COVID-19, a anunţat miercuri centrul care produce acest ser, informează AFP.

“Veşti bune (…), centrul consultativ şi de studii al Ministerului Sănătăţii din Belarus a aprobat astăzi (miercuri – n.r.) utilizarea Soberana Plus”, a anunţat pe Twitter Institutul de vaccinare Finlay din Havana.

Belarus este “prima ţară europeană care înregistrează vaccinul cubanez împotriva COVID-19”, a precizat Institutul Finlay, care produce şi un alt vaccin împotriva SARS-CoV-2, Soberana 02.

Soberana Plus, care necesită o singură doză, este destinat în special adulţilor aflaţi în convalescenţă după o infecţie. De asemenea, acest ser poate fi utilizat ca doză de rapel după două injecţii cu Soberana 02.

Cuba, care îşi produce o parte din vaccinurile proprii încă din anii 1980, a dezvoltat trei vaccinuri împotriva COVID-19 – Abdala şi cele două Soberana -, care au fost folosite nu doar în Cuba, ci şi în ţări precum Venezuela, Nicaragua, Vietnam şi Iran.

Niciunul dintre aceste vaccinuri cubaneze nu a fost încă omologat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Până în prezent, 90% din cei 11,2 milioane de locuitori ai Cubei au fost vaccinaţi împotriva COVID-19, iar numărul cazurilor şi cel al deceselor au scăzut puternic în ultimele luni. În total, Cuba a înregistrat 1,1 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care 8.529 au fost mortale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *