Primii salvatori români trimişi în Turcia au revenit în ţară
Prima echipă RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal specializat în căutare-salvare, alături de echipa canină dislocată în 6 februarie în Turcia au revenit, miercuri seară, în România, fiind întâmpinaţi de premierul Nicolae Ciucă la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.
Echipa de salvatori români a fost aşteptată cu flori şi întâmpinată cu aplauze pe aeroport. Pe lângă oficialii prezenţi la sosire, ei au fost aşteptaţi cu de membri au comunităţii turce, care au adus cu ei steagul Turciei.
“În nume personal, în numele Guvernului României, vă spun un simplu mulţumesc pentru modul în care v-aţi îndeplinit misiunea. Aţi fost emisarii României, aţi fost cei care aţi dus cu dvs. compasiunea, solidaritatea şi empatia poporului român faţă de poporul turc, greu încercat de această tragedie, modul în care aţi acţionat, în care aţi reuşit să salvaţi vieţile a patru cetăţeni turci reprezintă acel gest prin care, în situaţii disperate, aţi reuşit să redaţi speranţa unor oameni deznădăjduiţi, că pot să fie salvaţi, şi faptul acesta vi se datorează dumneavoastră, care prin devotament, curaj, profesionalism aţi făcut cinste României şi aţi dat dovadă de maximă umanitate”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, adresându-se salvatorilor care au participat la misiunea din Turcia.
La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, s-a adresat salvatorilor, mulţumindu-le pentru misiunea pe care au desfăşurat-o în Turcia.
“Ne-aţi reprezentat cu cinste şi de această dată, timp de zece zile în care aţi fost angajaţi total într-un maraton contra timp pentru viaţă. (…) Imaginile cu voi în acţiune, mărturiile de la faţa locului, faptul că aţi ţinut în braţe oameni salvaţi de sub dărâmături sunt expresia profesionalismului, devotamentului şi spiritului de sacrificiu. Prin voi, România a dovedit încă o dată că are capacitatea să furnizeze expertiză în zona de protecţie civilă şi situaţii de urgenţă, fiind un partener capabil să ofere sprijin tuturor cetăţenilor europeni aflaţi în nevoie”, le-a transmis Lucian Bode salvatorilor.
El a subliniat că salvatorii s-au expus unor riscuri în momentul în care au plecat în misiunea din Turcia.
Conform ministrului de Interne, miercuri seară au revenit în ţară 55 de pompieri militari, medici, asistenţi SMURD şi voluntari ai unor ONG, iar alţi 59 de salvatori români se află în continuare în Turcia.
Salvatorii români au scos de sub dărâmături patru persoane în viaţă.
A doua echipă de salvatori care a participat la misiunea din Turcia va reveni în ţară vineri.