Prin testele nucleare de la situl Punggye-ri, Coreea de Nord a expus la radiații zeci de mii de oameni din patru țări

Zeci de mii de oameni din Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia și China ar putea fi expuși la materiale radioactive care s-ar fi răspândit în pânza freatică în urma testelor nucleare efectuate la situl Punggye-ri, scrie Reuters, care citează un raport al unei organizații pentru protecția drepturilor omului din Seul.

Coreea de Nord a efectuat în secret șase teste nucleare la situl Punggye-ri din provincia montană Hamgyong de Nord între 2006 și 2017, potrivit guvernelor SUA și Coreei de Sud.

Studiul realizat de Grupul de lucru pentru justiție de tranziție a constatat că materialele radioactive s-ar fi putut răspândi în opt orașe și regiuni din apropierea amplasamentului, unde trăiesc peste 1 milion de nord-coreeni, care consumă apă care ar putea fi contaminată. De asemenea, Coreea de Sud, China și Japonia ar putea fi în pericol din cauza produselor agricole și peștelui care ajung ilegal din nord.

Grupul, înființat în 2014, a colaborat cu experți în domeniul nuclear și medical și a folosit în studiul efectuat informații publice și rapoarte guvernamentale și ale ONU disponibile public.

“Acest raport este semnificativ pentru a arăta că testele nucleare din Coreea de Nord ar putea amenința dreptul la viață și sănătatea nu numai al poporului nord-coreean, ci și al celor din Coreea de Sud și din alte țări învecinate”, a declarat Hubert Young-hwan Lee, reprezentantul al grupului și coautor al studiului.

În 2015, agenția pentru siguranța alimentară din Coreea de Sud a detectat un nivel de radioactivitate de nouă ori mai mare în ciuperci vândute ca produse din China, dar care proveneau în mod real din Coreea de Nord.

China și Japonia au intensificat acțiunea de monitorizare a radiațiilor și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la expunerea potențială în urma testelor nucleare care avuseseră loc în Coreea de Nord, dar nu au transmis oficial informații despre alimente contaminate.

Mai mulți experți internaționali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile potențiale pentru sănătate din cauza apei contaminate, dar Coreea de Nord a respins aceste temeri și a negat că ar exista infiltrații în pânza freatică a unor materiale radioactive. Nu a oferit însă dovezi pentru a-și susține punctul de vedere.

Când Coreea de Nord a invitat jurnalişti străini să asiste la distrugerea unor tuneluri de la locul de testare nucleară în 2018, le-a confiscat detectoarele de radiaţii.

Peste 880 de nord-coreeni au plecat din regiunile din apropierea Punggye-ri începând din 2006. Dintre 40 de persoane testate pentru radiații în 2017 și 2018, nouă au prezentat un nivel mai ridicat.

Organizația pentru drepturile omului care a făcut public raportul a cerut reluarea testelor și o anchetă internațională cu privire la riscurile de radiații pentru comunitățile din jurul Punggye-ri.

Coreea de Sud și SUA au avertizat că Phenianul s-ar pregăti pentru al șaptelea test nuclear.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *