Proteste violente în Franţa după ce un băiat de 17 ani a fost împuşcat mortal de poliţie

Un ofiţer de poliţie din Paris a împuşcat mortal un adolescent care nu a oprit în timpul unui control în trafic, declanşând proteste în suburbie, potrivit unor rapoarte.

Presa locală a relatat că serviciile de urgenţă au încercat să îl resusciteze la faţa locului, dar acesta a murit la scurt timp după aceea.

Le Monde a relatat că o înregistrare video care circulă pe reţelele de socializare arată cum doi poliţişti încearcă să oprească un vehicul, iar unul dintre ei trage cu arma de foc asupra adolescentului atunci când acesta nu a reuşit să oprească maşina, relatează Independent.

Ofiţerul care l-a împuşcat pe adolescent a fost reţinut sub acuzaţia de omucidere, iar cincisprezece persoane au fost arestate de autorităţi după protestele din timpul nopţii.

Demonstranţii furioşi au incendiat o maşină, au distrus staţii de autobuz şi ar fi aruncat cu petarde spre ofiţerii de poliţie. Autorităţile au recurs la gaze lacrimogene şi grenade de dispersie, potrivit rapoartelor. Locuitorii din suburbie au ajuns, de asemenea, la sediul poliţiei pentru a-şi înregistra protestul împotriva poliţistului care a greşit.

Clipurile video de pe reţelele de socializare au arătat proteste izbucnite în Paris – la 11 km de suburbia Nanterre.

Postul de televiziune francez BFMTV l-a citat pe şeful poliţiei din Paris, Laurent Nunez, care a declarat că acţiunile ofiţerului “ridică semne de întrebare”.

Yassine Bouzrou, avocatul familiei adolescentului, a declarat că înregistrarea video “arată clar că un poliţist a ucis un tânăr cu sânge rece”. Jennifer Cambla, o altă avocată care reprezintă familia tânărului de 17 ani, a calificat moartea drept o “execuţie”.

Bouzrou a adăugat că familia a depus o plângere în care acuză poliţia că a “minţit” afirmând iniţial că maşina a încercat să îi calce pe poliţişti.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat în parlament că cei doi ofiţeri de poliţie au fost interogaţi şi a recunoscut că imaginile postate pe reţelele de socializare au fost “extrem de şocante”. De asemenea, el a îndemnat oamenii să “respecte durerea familiei şi prezumţia de nevinovăţie a poliţiştilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *