PSD continuă „tradiția“ PNL privind evitarea polilor de putere din partid

Noua sesiune parlamentară aduce PSD în fața unei dileme interne: votează un nou președinte al Camerei sau prelungește interimatul lui Alfred Simonis. Un nou șef înseamnă, automat, apariția unui nou pol de putere.

Conducerea social-democraților urmează să decidă în următoarea perioadă cum abordează tema șefiei Camerei Deputaților. Tradițional, la începutul fiecărei sesiuni, este votat un nou Birou Permanent. În prezent, e vacantă și funcția de președinte, atribuțiile fiind date unui vicepreședinte, Alfred Simonis.

Surse din PSD susțin că în partid scenariul considerat cel mai probabil e cel al continuării lui Simonis ca vicepreședinte cu atribuții de președinte. Cu toate că în formațiune sunt câțiva deputați considerați capabili să conducă Camera, ca președinți plini. Trei dintre nume sunt Alfred Simonis (bun cunoscător al hățișurilor legislative și cel care controlează Camera de când era lider de grup), Daniel Suciu (vicepreședinte al Camerei, care a fost și ministru al Dezvoltării) sau Rodica Nassar (lider cu vechime).

Însă, pentru a nu apărea un posibil nou pol de putere, toate indiciile duc spre interimat, punctează sursele, care nu exclud o decizie a lui Ciolacu de a promova un nume-surpriză pe funcție. Odată instalat un om pe această funcție, cu greu mai poate fi dat jos.

Situația nu e nouă. La PNL, după demisia forţată a lui Florin Cîțu în primăvara lui 2021 de la Senat, Alina Gorghiu a fost mai bine de două sesiuni șefă interimară. Explicația era simplă, evitarea unui nou pol de putere, care să contrazică șeful de partid, care era și premier.

Inclusiv ascensiunea lui Ciolacu a plecat de la șefia Camerei Deputaților. Pe 29 mai 2020, la două zile după condamnarea lui Liviu Dragnea, pentru a-și asigura liniștea în partid, Viorica Dăncilă, la acea vreme premier, a bătut palma cu grupul din jurul lui Ciolacu. Apoi, pas cu pas, influența lui Dăncilă a scăzut în partid, a pierdut aleși, iar în cele din urmă, scaunul de premier. Fără funcția de la Palatul Victoria, Dăncilă a fost strânsă cu ușa să demisioneze de la șefia PSD. Din poziția de președinte al Camerei, Ciolacu ajungea pe 27 noiembrie 2019 șef interimar al PSD.

În următoarea sesiune, cel mai probabil votul pentru noile Birouri Permanente vor avea loc pe 4 septembrie. De asemenea, tot această zi ar putea să fie dat votul și pentru reașezarea funcțiilor la nivel de președinți și vicepreședinți de comisii, în cazul în care sunt necesare schimbări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *