Radicalizarea protestelor din Franța. Un sindicat francez ameninţă că va tăia curentul pentru parlamentari şi miliardari

Sindicatul francez CGT, de linie dură, a ameninţat că va întrerupe alimentarea cu energie electrică a parlamentarilor şi miliardarilor înainte de o grevă naţională care va avea loc joi, într-o confruntare tot mai acerbă privind planul guvernului de a creşte vârsta de pensionare, scrie Reuters.

Proiectul de lege, anunţat săptămâna trecută, ar duce vârsta de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani, o măsură contestată de majoritatea lucrătorilor care se confruntă deja cu o criză a costului vieţii.

Angajaţii din sectoare precum transporturile, educaţia şi energia din întreaga Franţă vor lua parte la greva de joi, fiind aşteptate marşuri de protest importante în Paris şi în alte oraşe.

Acţiunea industrială este considerată un test pentru a vedea dacă sindicatele, care în anii trecuţi au avut dificultăţi în a convinge oamenii să facă grevă, pot transforma această furie în proteste sociale de masă.

“Le sugerez să meargă să vadă şi frumoasele proprietăţi, frumoasele castele ale miliardarilor”, a declarat miercuri Philippe Martinez, liderul CGT, al doilea sindicat ca mărime din Franţa, la televiziunea France 2. “Ar fi bine dacă le-am tăia curentul electric pentru ca ei să se pună, pentru câteva zile, în locul … francezilor care nu-şi pot permite să-şi plătească factura”.

În ultimele zile, Sebastien Menesplier, de la ramura de energie şi mine a CGT, a ameninţat, de asemenea, cu tăieri de electricitate care vizează birourile parlamentarilor, potrivit presei locale, citată de acesta.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Veran, a declarat că ameninţările cu tăierea energiei electrice sunt “inacceptabile”.

Transportul public va fi cel mai afectat joi, majoritatea trenurilor, precum şi unele zboruri fiind anulate, iar metroul din Paris va fi puternic perturbat.

Şapte din 10 profesori din şcolile primare vor renunţa la muncă, la fel ca mulţi dintre lucrătorii din rafinării, au declarat sindicatele şi operatorii de transport.

Între timp, ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat că vor fi peste 10.000 de poliţişti pe teren în timpul marşurilor de protest, dintre care o treime vor avea loc în Paris.

Potrivit serviciilor de informaţii ale poliţiei, ar putea fi prezente aproximativ 1.000 de persoane potenţial violente la mitingurile de joi de la Paris, a declarat el la postul de radio RTL, precizând că acestea ar fi din stânga radicală sau din mişcarea trecută a vestelor galbene.

Franţa are o istorie de zeci de ani de încercări de reformare a sistemului de pensii – unul dintre cele mai generoase şi mai costisitoare din Europa – şi de proteste pentru a le opri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *