Răsturnare de situație: Austria dă undă verde aderării României la spațiul Schengen

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, admite în premieră faptul că Austria ar putea renunța la veto-ul împotriva aderării depline la spațiul Schengen pentru România și Bulgaria.

Decizia finală se va lua la Consiliul JAI din luna decembrie, dar sunt semnale bune din partea Austriei. Premierul Marcel Ciolacu a primit informații la Guvern că este foarte probabil ca Austria să renunțe la dreptul de veto, iar România să adere la spațiul Schengen în martie 2025.

Declarațiile ministrului de Interne din Austria:
“În principiu, veto-ul Schengen a fost corect și, mai presus de toate, important. Putem vedea acum că numărul migrației ilegale prin aceste țări în special a scăzut masiv. Aceasta înseamnă că suntem pe drumul cel bun, dar nu am ajuns încă la capătul drumului. Și de aceea există discuții intense cu privire la modul în care ne putem asigura că această situație, aceste preocupări și cereri din partea Austriei sunt, de asemenea, durabile. Acesta este motivul pentru care va avea loc o reuniune de negociere în cadrul căreia vom solicita un pachet global durabil.
Cu acest veto în special, am văzut că cererile și preocupările poporului austriac au fost luate în serios și că am obținut acum și îmbunătățiri foarte concrete. Dar nu trebuie să ne mulțumim cu asta. Aceasta arată că ne-am mișcat în direcția corectă, dar că trebuie să continuăm pe această cale în mod consecvent și de aceea vom continua să negociem din greu la această reuniune de la Budapesta și apoi este posibil un pas înainte.
Acestea sunt discuții bune, sensibile, dure uneori, dar toți avem o responsabilitate pentru țările noastre și, mai presus de toate, avem o responsabilitate pentru securitatea în Europa, dar și în țara noastră de origine. Acesta este motivul pentru care negociem foarte dur și intens, iar cel mai important aspect este că avem un interes comun în a face Europa mai sigură prin frontiere externe ale UE funcționale și robuste.”

Comisarul european desemnat pentru afaceri interne şi migraţie, austriacul Magnus Brunner, coleg de partid cu Gerhard Karner şi-a exprimat speranţa că România şi Bulgaria vor adera deplin cât mai rapid posibil la spaţiul Schengen, dar a precizat că decizia le revine ţările membre (în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, n.red.).

“Sigur că statele membre sunt cele care decid cine poate să intre în Schengen şi cine nu. S-au făcut progrese extraordinare, dacă pot să mă exprim aşa, în cazul României şi Bulgariei, şi deja ele sunt în spaţiul Schengen, parţial într-adevăr, dar aşa cum am aflat în această dimineaţă, Austria este într-un dialog foarte bun cu România şi cu Bulgaria. Discuţiile continuă şi sunt convins, cel puţin aceasta este şi abordarea mea, că acest dialog va duce cât mai repede posibil la o aderare deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Sigur că se discută foarte mult pe acest subiect şi în ţara mea, dar aceasta este părerea mea. Şi eu mă bucur că s-au intensificat atât de mult discuţiile între miniştrii de externe, dar şi la nivelul preşedinţilor”, a spus Marcus Brunner în audierea de confirmare din Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE).

“Cred că va fi COREPER şi pe urmă, pe 13 decembrie, în Consiliul JAI se ia decizia pe baza votului COREPER. Va fi în martie, exact ca la aerian… Ei o să îşi ia, pentru că sunt nişte softuri de implementat, o să îşi ia acest timp de trei luni. De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen”, a susţinut Marcel Ciolacu.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, susține că a discutat cu omologul din Austria și acesta chiar a remarcat progresele României și faptul că migrația a scăzut spre zero.

“Existau speculații cum că s-ar ridica acest veto astăzi… Acum, toată lumea speculează. Domnul Karner văzuse declarația mea de ieri și a spus că asta e cam ceea ce reflectă dosarul. Am spus ieri câteva lucruri: colaborarea este foarte bună, faptul că am coborât migrația spre zero în România este decisiv, cel mai important argument, faptul că avem programe bilaterale cu toți vecinii noștri și un program bilateral cu Austria pe combaterea migrației ilegale este, de asemenea, un argument puternic, faptul că noi am declarat că vom menține politicile de combatere a migrației ilegale și după intrarea în Schengen cu frontiera terestră e iarăși un argument puternic, faptul că suntem gata să utilizăm toate procedurile Schengen inclusiv cu controale la frontieră atunci când se impune… până acum am adus argumente care n-au căzut din cer.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *