Războiul cipurilor dintre SUA şi China: Beijingul interzice operatorilor de infrastructuri critice să cumpere produse Micron

China a declarat că produsele producătorului american de cipuri Micron Technology prezintă “riscuri serioase pentru securitatea reţelelor”, interzicând operatorilor de infrastructuri critice să le cumpere, în prima sa măsură importantă împotriva unui grup american de semiconductori.

Administraţia spaţiului cibernetic din China(CAC) a anunţat că firma, care este cel mai mare producător american de cipuri de memorie, “prezintă riscuri de securitate semnificative pentru lanţul de aprovizionare a infrastructurii critice de informaţii din China”. În consecinţă, a ordonat “operatorilor de infrastructură naţională critică” să nu mai cumpere produse de la Micron, cu sediul în Idaho.

Măsura a fost luată în urma unei anchete de şapte săptămâni asupra Micron de către CAC, ca represalii la eforturile SUA de a limita accesul Chinei la tehnologii cheie. 

Departamentul de comerţ al SUA a declarat că se opune cu fermitate acestei acţiuni, despre care a spus că nu are “nicio bază reală”.

“Această acţiune, împreună cu raidurile recente şi vizarea altor firme americane, nu este în concordanţă cu afirmaţiile Chinei potrivit cărora îşi deschide pieţele şi se angajează să respecte un cadru de reglementare transparent”, a declarat departamentul de comerţ.

Analiştii au declarat că Micron a prezentat o primă ţintă evidentă pentru Beijing, deoarece tehnologia sa ar fi mai uşor de înlocuit cu cipurile concurenţilor de la rivalii sud-coreeni Samsung şi SK Hynix.

China este o piaţă importantă pentru Micron. China continentală şi Hong Kong au generat anul trecut 25% din veniturile sale de 30,8 miliarde de dolari, potrivit Financial Times .

Paul Triolo, expert în tehnologie în China la firma de consultanţă Albright Stonebridge, a declarat: “Acest lucru ar putea fi foarte rău pentru Micron. Depinde cât de largă este definiţia Chinei pentru infrastructura critică de informaţii, dar aceasta ar putea include sectorul financiar, transportul, energia şi centrele de date”.

Anunţul Beijingului a venit la o zi după ce liderii G7 au adresat o mustrare dură Chinei în timpul summitului de la Hiroshima, denunţând situaţia drepturilor omului, politicile economice şi creşterea prezenţei militare în Mările Chinei de Est şi de Sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *