Reforma pensiilor speciale. Ministrul Muncii insistă pe recalcularea pensiilor care depășesc veniturile încasate în timpul activităţii
Ministrul Muncii susține că reforma pensiilor acordate în baza legilor speciale include recalcularea acelor pensii al căror cuantum depăşeşte venitul încasat de pensionar în perioada în care se afla în activitate.
“Spus aşa, tăiate, e aşa… prea direct. Vor fi recalculate acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate”, a afirmat Marius Budăi.
Ministrul a mai precizat că astfel de pensii se înregistrează în special în rândul pensionarilor foşti magistraţi, iar pensiile vor fi recalculate luând în calcul 80% din venitul brut al pensionarului, însă cu condiţia ca acesta să nu fie mai mare decât venitul net pe care îl primea la momentul în care se afla în cîmpul muncii.
Întrebat dacă există o modalitate concretă pentru recalcularea pensiilor speciale, Budăi a susținut că “nu aceea e problema, problema este să avem, în final, un proiect de lege care să fie agreat cu Comisia Europeană şi să fie publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să-l putem pune în vigoare”, refirmând că un astfel de proiect nu va fi adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, ci prin dezbatere parlamentară.
Întrebat dacă se va ajunge la impozitarea pensiilor Marius Budăi a precizat că există “o recomandare în raportul Băncii Mondiale, dar tot în raportul Băncii Mondiale se spune că acest lucru să se facă cu consultarea Ministerului de Finanţe şi de acolo să vină propunerile şi soluţia, şi aşa vom face”.
Reforma pensiilor speciale de care beneficiază foștii magistrați e unul din punctele cele mai sensibile ale proiectului aflat în dezbatere parlamentară, pentru că modificările la aceasta trebuie să țină cont de mai multe decizii CCR.
Modul cum a fost gândită reforma pensiilor speciale, mai ales prin elementul recalculării celor aflate în plată, îndreaptă proiectul de lege spre un eșec, CCR respingând orice inițiativă care a dus la diminuare de venituri.
Fostul judecător CCR, Petre Lăzăroiu, susține că recomandările Băncii Mondiale și forma actuală a legii au numeroase hibe. “Din start, recalcularea nu poți să o faci cu magistrații, dacă se referă la pensii aflate în plată. Nu poți schimba nici la alte categorii, că sunt un drept câștigat, dar mai ales la magistrați nu poate fi făcut acest lucru. Ei sunt apărați constituțional. Sunt și niște decizii ale CCR prin care ni se spune că trebuie să fie o formă a pensiei de serviciul apropiată de salariu” a precizat fostul judecător de la CCR.
Referitor la varianta impozitării doar a unei părți din pensie, adică aceea care provine de la bugetul de stat, nu de la cel al asigurărilor sociale, Petre Lăzăroiu consideră că nici aceasta nu poate avea loc. “Nu, asta e o prostie. Ori impozitezi totul, ori nu le mai impozitezi. Nu va trece niciodată”, a completat fostul magistrat de la CCR.
Lăzăroiu nu a văzut cu ochi buni nici varianta înghețării pensiilor, pentru că spune că nu ai cum și apar două posibile probleme. Una ar fi că trebuie ca politicienii să analizeze bine ce vor face cu viitorii pensionari care nu ar mai fi beneficiari ai pensiilor de serviciu, care nu ar mai exista, dacă acestea sunt păstrare la un anumit nivel doar pentru o categorie – cei deja ieșiți la pensie, în timp ce pentru ceilalți trebuie o reglementare clară. În al doilea rând, la magistrați nu poți să mergi pe varianta înghețării, pentru că nu ai cum să elimini pensia de serviciu a magistraților.
De asemenea, scenariul eliminării a aproape toate pensiile speciale se lovește de probleme când ajungem la categoria magistraților. Celelalte categorii socio-profesionale ar putea rămâne fără aceste venituri, magistrații nu.
În iunie 2010, Guvernul Boc a fost singurul Executiv care a reușit să aducă pensiile de serviciu în zona de contributivitate, printr-un proiect de lege pe care și-a angajat răspunderea. Deși CCR a întors proiectul de lege al Executivului, Cabinetul Boc l-a corectat, fiind exclusă categoria magistraților, apoi inițiativa a trecut. “Atunci s-a făcut o lege care era valabilă pentru toată lumea, adică toate aceste venituri deveneau pensii în sensul Legii 19/2000. Dacă ar face și acum la fel, poate n-ar fi o problemă”, a explicat Zegrean. La acea vreme, Zegrean era președintele CCR.
Întrebat cum de atunci a putut fi aplicată o formă de recalculare a veniturilor și a trecut de testul CCR, Zegrean a subliniat că nicio pensie care era deja în plată nu a fost diminuată.