România a ajuns să se roage în scris de Olanda, ca să fie primită în Schengen: semnatari sunt parlamentarii români!

Grupul parlamentar de prietenie cu Olanda a transmis, vineri, membrilor Parlamentului Regatului Ţărilor de Jos o invitaţie la dialog în vederea susţinerii României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.

“În condiţiile în care România îndeplineşte, încă din 2011, toate criteriile de aderare la Schengen – securizarea graniţelor, a aeroporturilor şi porturilor româneşti – amânarea nejustificată a acordării dreptului de acces în Schengen prejudiciază atât cetăţenii români şi companiile româneşti, cărora le produc pierderi de timp şi resurse, cât şi fluiditatea circulaţiei mărfurilor pe piaţa unică europeană”, se arată în scrisoarea adresată omologilor olandezi de către parlamentarii români, membri ai grupului, semnată de către deputatul Viorel Băltăreţu, preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Ţărilor de Jos.

Documentul mai argumentează că sunt afectate inclusiv schimburile comerciale româno-olandeze, în condiţiile în care România este un partener comercial de încredere pentru Olanda.

“În 2021, valoarea importurilor din Olanda s-a ridicat la aproape 4 miliarde de euro (exporturile româneşti au avut o valoare de 2,5 miliarde de euro în acelaşi an). În plus, Olanda este în topul investitorilor străini în România”, au exemplificat parlamentarii.

De asemenea, scrisoarea subliniază că, în contextul conflictului militar din Ucraina, România joacă un rol important în menţinerea stabilităţii Uniunii, obiectiv la care contribuie pe multiple paliere: economic, social şi militar, iar ţara noastră şi-a reconfirmat rolul de garant al securităţii graniţelor spaţiului Schengen, printr-o gestionare eficientă a valurilor de refugiaţi ucraineni.

“În ultimele luni, România şi-a exprimat voluntar deschiderea de a primi o delegaţie de experţi europeni pentru actualizarea gradului de conformitate cu standardele aquis-ului Schengen. Concluzia unanimă a acestora a fost că România este în mod clar pe deplin pregătită de aderare. În încheierea scrisorii, membrii Grupului de prietenie cu Olanda îşi exprimă disponibilitatea unei întâlniri la nivel inter-parlamentar în care să aibă posibilitatea de a susţine argumentele în favoarea accesului României la Schengen”, a mai transmis scrisoarea parlamentarilor români, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *