România aduce forţă de muncă din Asia, în timp ce românii muncesc în străinătate

Marii constructori recrutează tot mai des muncitori din străinătate în anul 2022, în special angajați din Asia, întrucât majoritatea muncitorilor români lucrează în Diaspora.

Astfel, un sfert (26,4%) dintre marii constructori din România lucrează în prezent cu muncitori străini, circa 12% dintre companii sunt într-un astfel de proces de recrutare și un alt sfert (24,5%) tatonează ideea de a recruta specialiști din alte țări.

Doar 37% dintre marii constructori declară că în prezent se descurcă cu angajările prin recrutări doar de pe piața românească. Aceste tendințe și nevoi se accentuează și, prin urmare, la nivel guvernamental există intenția ca pentru anul 2023 să fie acordate vize pentru 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţă. Noile vize au ca obiectiv să acopere deficitul de forţă de muncă înregistrat în domenii precum construcțiile, horeca, transporturi şi industria de panificație.

“Cererea este în creștere în domeniul construcțiilor și companiile au nevoie de zeci de mii de muncitori pentru a dezvolta șantiere mari. La nivel național, nu mai sunt mulți specialiști disponibili, singura soluție pentru firme fiind să recruteze constructori din străinătate. În plus, legislația este mai clară acum și, prin urmare, numărul permiselor acordate de autorități muncitorilor străini este în creștere. Dacă anii trecuți firmele tatonau acest mod de recrutare, acum au învățat să integreze pe șantiere muncitorii străini în ciuda barierelor culturale și de comunicare”, a declarat Andrei Spătaru, CEO al companiei IBC Focus.

Companiile de construcții de mici dimensiuni vor avea cele mai mari probleme cu recrutarea muncitorilor străini, estimează IBC Focus. Spre deosebire de marii constructori, firmele mici nu au expertiză și resursele necesare pentru recrutarea și integrarea muncitorilor străini în echipele proprii.

Potrivit IBC Focus, 9 din 10 firme de construcții din România au mai puțin de 10 angajați și faptul că tot mai mulți muncitori români aleg să lucreze în străinătate va pune o presiune și mai mare pe antreprenorii din domeniu. De altfel, a doua cea mai mare problemă a marilor constructori din România este deficitul de personal – conform celei mai recente analize realizate de IBC Focus.

Conform analizei la care au răspuns cei mai puternici 100 Constructori din România, 57% dintre marile companii spun că estimează o creștere a numărului de angajați în următoarea perioadă.

În România sunt peste 400.000 de lucrători în construcţii, în timp ce în Europa sunt peste 700.000 de români care activează în acest domeniu, potrivit Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

“Deși prognozele din piață sunt de creștere – pentru firmele mici de construcții piața se anunță cu provocări mari. Acestora le va fi mai greu în zona de contractare de noi lucrări cât și dificultăți mai mari în recrutarea și retenția muncitorilor vânați atât de marii constructori autohtoni cât și de ofertele de muncă din străinătate”, mai spune Andrei Spătaru, CEO – IBC Focus.

Conform Analizei TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții, mai mult de jumătate dintre constructori (51,8%) estimează că vor înregistra o creştere a veniturilor faţă de anul trecut, iar un sfert (26,4%) se aşteaptă că afacerile vor scădea.

Cei mai mari constructori se orientează spre proiecte publice, precum lucrări de infrastructură, construcţii sociale şi utilităţi publice. Pe acest fond, 74% dintre antreprenorii din construcţii au ales sectorul de infrastructură drept unul din Top 3 domenii de la care se aşteaptă la creşteri în ceea ce priveşte volumul de muncă în următoarele 12 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *