România este pe buza prăpastiei, dar ministrul de Finanțe este optimist.
Ministrul Finanțelor Adrian Câciu s-a arătat încrezător joi că datoria publică nu va trece în acest an de pragul de 50% din PIB, situându-se la nivelul prevăzut de 49,8% din PIB.
“Pe prognozele care sunt acum și pe cale care vor apărea săptămâna viitoare, datoria va fi sub 50% din PIB”, a spus Câciu, la finalul ședinței de Guvern. “Ceea ce vedem este conjunctural și se raportează la PIB-ul anului trecut. Să nu uităm că economia funcționează în prezent și în viitor. Raportatea la trecut poate produce interpretări”, a adăugat el.
Datele privind datoria publică a României arată o creştere a indicatorului, care era, la sfârşitul lui februarie de 596,899 miliarde de lei, în creştere cu 20,2 miliarde de lei faţă de începutul anului. Datoria reprezintă 50,6% din PIB faţă de 48,9% din PIB cât era la finalul anului 2021.
În context, ministrul a respins posibilitatea înghețării salariilor în sectorul bugetar, dar a admis că va continua reforma în acest sector, reformă asumată și în PNRR. Ministrul a vorbit despre nevoia creșterii economiei. “Dacă lăsăm economia să nu crească în acest an, vom avea probleme în cascadă: datoria publică raportată la un PIB mai mic, scăderea puteerii de cumpărare sau falimente. Nu stăm în această situație, pentru că venim cu stimuli importanți”, a spus el.
Ministrul spune că majorarea PIB din acest an poate respecta estimarea din construcția bugetului pe acest an, de 4,3%, în contextul în care organismele financiare internaționale și-au redus estimările de creștere economică pentru România, pe fondul conflictului din Ucraina.
Pentru reducerea dobânzilor la care se împrumută statul în acest moment, soluția, spune ministrul Finanțelor, este îmbunătățirea ratingului de țară și reducerea inflației.