România, înconjurată de țări cu instabilitate politică
Schimbarea guvernului din Republica Moldova aduce în atenție instabilitatea din țările vecine României: războiul din Ucraina, alegerile anticipate din Bulgaria, orientarea indecisă a Serbiei, precum și poziționarea Ungariei în raport cu România și UE. Fostul ministru Adrian Cioroianu susține că situația din jurul țării trebuie să fie un avertisment pentru București.
Republica Moldova a rămas fără Guvern, după demisia executivului condus de Natalia Gavrilița, la peste un an și jumătate de mandat.
“Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere pe care am simțit-o de la partenerii noștri europeni, am fi reușit să avansăm mai mult și mai repede”, a motivat Natalia Gavrilița.
În urma consultărilor cu formațiunile parlamentare, Maia Sandu l-a desemnat pe Dorin Recean pentru ocuparea funcției de premier, însă acesta are doar sprijinul membrilor Partidului Acțiune și Solidaritate.
În ciuda situației cu care se confruntă Republica Moldova în această perioadă, Maia Sandu a precizat, în anunțul în care a acceptat demisia guvernului Gavrilița, că în Moldova există “stabilitate, pace și dezvoltare, acolo unde alții doreau război și faliment”.
De asemenea, Republica Moldova este și ținta amenințărilor rusești. Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău au confirmat “activități subversive cu scopul subminării statului, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice” venite din partea Rusiei, precizând că desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare. Inițial, Ucraina a anunțat că are informații în acest sens.
Nici în Bulgaria situația nu este mai roz. Țara vecină trece printr-o criză politică, după ce formațiunile parlamentare alese în octombrie 2022 nu au reușit să învestească un nou guvern. Președintele Rumen Radev a dizolvat joi, 2 februarie, Parlamentul și a convocat alegeri anticipate parlamentare pe 2 aprilie. De asemenea, președintele bulgar a semnat un decret pentru crearea unui nou guvern interimar, condus de actualul prim-ministru interimar, Galab Donev.
Situația din Ucraina este una tensionată, având în vedere posibilitatea lansării din partea Rusiei a unei ofensive militare legate de împlinirea a unui an de la invazie. Potrivit Reuters, Ucraina nu mai înregistrează progresele făcute în a doua jumătate a anului 2022, în timp ce Rusia resimte lipsa munițiilor.
În ceea ce privește Serbia, situația este una incertă, Belgradul jucând la două capete, adică între Uniunea Europeană și Rusia. Într-o declarație din luna decembrie, președintele sârb susținea ferm poziția Belgradului, precizând că “pentru noi, Crimeea este Ucraina, Donbasul este Ucraina și așa va rămâne”.
În același timp, Serbia a refuzat în mod constant impunea de sancțiuni Rusiei, motiv pentru care eurodeputații au adoptat o rezoluție prin care suspendarea negocierilor de aderare la UE până când Serbia este de acord cu sancțiunile.
În ultima perioadă, Ungaria s-a evidențiat ca statul care fie a contestat mecanismele UE, fie s-a opus sancțiunilor Uniunii Europene față de Rusia sau a cerut să nu mai fie sprijinită Ucraina. Guvernul Orban a criticat în mod repetat sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei din cauza războiului purtat de aceasta împotriva Ucrainei, susținând, la fel ca Moscova, că astfel de măsuri riscă să distrugă economia europeană.
Un atac la adresa României a venit din partea politicienii unguri, prin vocea președintelui Comisiei de politică externă din Parlamentul maghiar, care acuză autoritățile române că îi împiedică pe secui să își arboreze drapelul Ținutului Secuiesc.
Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a menționat că situația instabilă din țările vecine trebuie să fie un avertisment pentru România.
“Trebuie să fie un avertisment pentru noi, trebuie să fie un avertisment și un îndemn de a ne păstra stabilitatea. Asta este un plus de responsabilitate pentru noi toți, începând cu clasa politică. Stabilitatea întotdeauna este bună într-o societate, asta nu înseamnă că nu putem să ne luptăm între noi, dar să o facem astfel încât să nu punem semințe de crize”, a afirmat Adrian Cioroianu.
Potrivit fostului ministru, cea mai mare instabilitate cu care s-ar putea confrunta România în perioada următoare este legată de momentul rotativei guvernamentale programată în luna mai.
“Depinde cum va fi efectuată schimbarea de guverne, când se va face, cum se va face. Eu asta văd ca fiind principala sursă de instabilitate, dar pe de altă parte am încredere că toată lumea își dă seama și nu va agrava o criză inutilă. Chiar nu avem nevoie de așa ceva”, a explicat fostul demnitar