România pregătește un nou cadou pentru Republica Moldova

Prezent la Chișinău în cadrul unei delegații de stat din care fac parte premierul Marcel Ciolacu, dar și alți înalți demnitari români, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat că intenționează să discute posibilitatea extinderii garanțiilor oferite de statul român investitorilor din agricultură și pentru eventuale investiții ale acestora în Republica Moldova.

Declarația a fost făcută cu câteva minute în urmă, în timpul unei declarații de presă comune cu șeful legislativului unicameral dela Chișinău, Igor Grosu. Vizita delegației române se supranune cu un amplu protest al fermierilor de peste Prut. Asociaţia Forţa Fermierilor din Republica Moldova solicită ajutoare financiare în valoare totală de peste 700 milioane de lei, în moneda locală, echivalentul a circa 35 de milioane de euro.

Printre revendicările fermierilor se regăsesc: interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, oferirea compensațiilor de cel puțin 3.000 de lei la hectar, achitarea urgentă a datoriilor la subvenții, obligarea Portului Giurgiulești să exporte, prioritar, producție agricolă din Republica Moldova.

Premierul moldovean Dorin Recena a declarat că Guvernul caută soluții pentru a ajuta sectorul agrar, inclusiv la partenerii europeni, deoarece bugetul național ”nu are asemenea resurse, acum”. Pe de altă parte, presa locală semnalează că Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) va acorda Republicii Moldova un împrumut în valoare de 50 de milioane de euro pentru susținerea și dezvoltarea sectorului agricol, Acordul fiind ratificat chiar astăzi, în ședința executivului dela Chișinău.

Marţi, fermierii au organizat un protest cu tractoare în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, unde se află și sediul Guvernului. Premierul Dorin Recean a ieșit în piaţă ca să discute cu protestatarii, iar la final oficialul a declarat că, pe viitor, aceştia trebuie „să se orienteze spre produse cu valoare adăugată”.

„În cazul în care vom fi ignoraţi azi sau rămânem tot cu promisiuni sterile şi generale, joi agricultorii vor întreprinde acţiuni active. Totodată, dorim încă odată să clarificăm lucrurile cu unele cifre, cu care manipulează guvernul. Se vorbeşte că statul a alocat ba 533 milioane de lei moldoveneşti, ba 900 milioane de lei, suplimentar pentru susţinerea fermierilor. Sunt cifre absolut eronate, vehiculate doar cu scopul de a duce în eroare opinie publică”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei „Forţa Fermierilor”, citat de presa locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *