România renunță să mai cumpere corvete și se reorientează de urgență către alte tipuri de nave. Cum arată planul pentru Forțele Navale pentru următorul deceniu

După cel mai mare eșec al României în ceea ce privește achizițiile militare – anularea mega-contractului pentru corvete cu francezii de la Naval Group după aproape 7 ani de proceduri, licitații și tergiversări, România renunță practic la ideea de corvete, cel puțin în viitorul apropiat, și se reorientează rapid către alte tipuri de nave, unele construite în țară, dar și la modernizarea de urgență a unor nave actuale din cadrul Forțelor Navale, au spus mai multe surse din minister și din industrie.

Scenariul achiziției de corvete a picat. Cel puțin în viitorul previzibil, România nu va mai lansa vreo procedură de achiziție de corvete, au spus surse apropiate situației.

În schimb, țara noastră vrea să rămână parte din cadrul unui program european din cadrul PESCO pentru dezvoltarea unui model european de corvetă multifuncțională, un program în stadiu incipient și care, chiar și-n cel mai super-optimist scenariu, va însemna că primele nave lansate la apă vor veni abia după anul 2030.

Pentru a adresa cât mai urgent nevoile marinei, România se orientează către alte nave, dar și spre modernizarea unor nave mai vechi, aflate în uz în cadrul Forțelor Navale.

Astfel, după achiziția a două nave second-hand de tip vânător de mine din clasa Sandown din Marea Britanie – nave care vor ajunge în România chiar în următoarea perioadă, Forțele Navale vor să contracteze construirea în România, pe termen foarte scurt, a două nave de patrulare (OPV – Offshore Patrol Vesel), au detaliat sursele.

OPV-urile, în general, sunt nave mai mici și ușoare, nu neapărat militare în concepție și sunt gândite mai mult pentru patrularea zonelor de litoral, fără a avea la bord sistemele și armamentul pe care România le-ar fi vrut, de exemplu, pe celebrele corvete.

Totuși, OPV-urile pe care România le-ar vrea construite în țară, ar urma de fapt să fie mai apropiate ca nave de corvete, din punct de vedere al sistemelor și armamentului de la bord. Cele două nave ar trebui să înlocuiască de urgență cele două corvete din clasa Tetal-I.

Pe lângă aceste noi nave, România vrea să-și modernizeze cu sisteme și armamente americane – pentru care așteaptă în această perioadă acceptul Statelor Unite – cele două fregate T-22R (F-221 Regele Ferdinand și F-222 Regina Maria), precum și cele trei Nave Purtătoare de Rachete (NPR) care vor primi rachete antinavă NSM.

Așadar, pentru următorii ani, din punct de vedere al navelor, România ar urma să aibă așa: 2 nave OPV/Corvete noi, 2 fregate T-22 modernizate și înarmate, 3 Nave Purtătoare de Rachete (NPR) modernizate cu rachete NSM, două nave vedetă noi pentru scafandri și noi nave remorchere. La aceste se vor adăuga și navele vechi: Fregata Mărășești, două corvete vechi din clasa Tetal-II, precum și restul de nave îmbătrânite și aflate și acum în uz.

Planul pe următorii ani pentru Forțele Navale mai include și: două noi elicoptere scumpe și specializate pe lupta anti-navă realizate în colaborare cu Airbus, diverse sisteme de drone aeriene, dar și marine, vehicule amfibii de asalt pentru pușcașii marini, baterii de coastă cu rachete anti-navă NSM, precum și o mega-achiziție de peste 2 miliarde de euro de 2 submarine clasa Scorpene, de la francezii de la Naval Group, aceeași companie cu care s-a dat chix în contractul corvetelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *