România riscă să piardă o sumă uriașă din PNRR, ca urmare a blocajului de la CCR. O posibilă explicație: judecătorii Curții au pensii speciale
Judecătorii Curții Constituționale au amânat, pentru data de 2 august, Legea privind pensiile speciale. Oficial, judecătorii CCR au spus că au nevoie de “lămuriri suplimentare”. Neoficial, este cunoscut faptul că 4 dintre cei 9 judecători CCR sunt beneficiari de pensie specială. Această amânare este o veste cât se poate de proastă pentru România, asta din cauzaă că eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon important în PNRR, iar țara noastră trebuie să trimită cererea pentru tranșa de plată cu numărul trei până la finalul lunii septembrie.
Prin cererea de plată numărul 3, ţara noastră ar urma să primească 3,14 miliarde euro (2,04 miliarde euro – grant şi 1,095 miliarde euro – împrumut). Mai mult, înainte de trimiterea ei, Guvernul ar trebui să transmită Comisiei Europene documentul final privind proiectele pe care doreşte să le finanţeze prin Mecanismul RePowerEU, alocarea acordată ţării noastre fiind de 1,4 miliarde de euro pentru creşterea gradului de independenţă energetică.
Dat fiind că judecătorii CCR au amânat dezbaterile pe această lege, programul se strânge foarte mult pentru România. După ce vor adopta decizia, judecătorii CCR trebuie să elaboreze și motivarea acesteia o parte tehnică care va dura.
Din acest motiv, este posibil ca și în cazul unui verdict de neconstituționalitate dat pe 2 august, programul să se restrângă foarte mult din cauză că trebuie așteptată și motivarea judecătorilor.
Premierul Marcel Ciolacu anunța că este pregătit pentru toate scenariile, iar dacă judecătorii CCR vor declara neconstituțională această lege, atunci va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a face modificările necesare, iar legea să fie trecută în regim de urgență.
4 dintre cei 9 judecători au deja pensii speciale importante, iar un al cincilea ar aspira și el la acest statut. Faptul că judecătorii CCR sunt beneficiari de pensii speciale ar putea constitui motivul pentru care toate legile privitoare la eliminarea pensiilor speciale au fost “trântite” la Curtea Constituțională.
Lista judecătorilor beneficiari de pensie specială:
(1) președintele CCR, Marian Enache, numit de Senat în 2016 la Curtea Constituțională, fost consilier prezidențial în al doilea mandat al lui Ion Iliescu, fost ambasador, fost deputat, a câștigat anul trecut doar din pensia de parlamentar peste 11.000 de euro;
(2) Livia Stanciu, fostă președintă a Înaltei Curți, numită la CCR de Traian Băsescu în 2016, a primit anul trecut peste 92.000 de euro pensie de judecător plus drepturi salariale câștigate în instanță. Salariul ei de judecător la CCR a fost în 2022 de 75.000 de euro;
(3) Cristian Deliorga procuror, apoi judecător, are o carieră plină de succes, recompensată prin două premii oferite de fostul președinte Ion Iliescu. Fost vicepreședinte al CSM între 2002 și 2010, a fost cercetat de DNA în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori și condamnat la 2 ani de detenție. Este omul PSD, propus de Senat în 2019 la CCR, iar anul trecut a încasat mai mult de 75.000 de euro în contul pensiei de magistrat, adică peste 6000 de euro lunar, la care se adaugă salariul de la CCR de aproape 57.000 de euro pe an, adică aproape 5000 de euro lunar. Domnul Deliorga are deci venituri lunare de 11.000 de euro.
(4) Gheorghe Stan a făcut carieră ca procuror de anchete disciplinare. Are în palmares, din perioada în care conducea Secția Specială, două dosare împotriva Laurei Codruța Kovesi și anchetarea procurorilor care s-au ocupat de instrumentalizarea dosarului Revoluției. A fost numit tot de PSD din partea Camerei Deputaților în 2019 la CCR. Încă nu are pensie de magistrat, dar poate fi considerat aspirant la aceasta;
(5) Bogdan Licu, propus anul trecut de PSD la Curtea Constituțională, fost prim-adjunct al Parchetului General, s-a pensionat din magistratură cu cinci zile înainte să-și înceapă mandatul la CCR, la doar 52 de ani, cu o pensie de aproape 6000 de euro pe lună plus 5000 de euro salariul de la CCR.