“România, țara ursuleților simpatici”, o greșeală. De ce este periculoasă această promovare
România este promovată drept “țara ursuleților simpatici” și aceasta a dus deja la câteva accidente. Autoritățile nu fac nimic pentru contracararea falsei promovări.
Dragostea de animale poate fi înțeleasă greșit și aceasta poate conduce la tragedii. Forțele de ordine din Brașov au avertizat în nenumărate rânduri că animalele sălbatice au un comportament diferit de cele domestice și pot deveni periculoase atunci când nu te aștepți.
În România nu avem prea multe specii care atacă omul fără să fie provocate de ceva și, din această cauză, tot mai mulți turiști care se întâlnesc cu ursul cred că se pot apropia mai mult decât este prudent. Ursul nu atacă omul decât în anumite condiții, însă un atac poate fi declanșat de orice mic gest sau de o întâmplare neprevăzută.
Cu toate acestea, în ultima vreme întâlnim tot mai multe persoane atacate de urs pentru că s-au apropiat prea mult de animale. Și nici nu e de mirare, din moment ce pe rețele sociale Transfăgărășanul este promovat, atât în țară, cât și în străinătate, drept un drum de vis, situat în “Țara ursuleților prietenoși”.
Nu este de mirare că în ultima lună au fost mai multe incidente. În 31 august 2023, un turist din Polonia a fost grav rănit, deoarece a insistat să fotografieze o ursoaică mult mai aproape decât se simțea aceasta în siguranță. În momentul în care turistul a pătruns în spațiul, iar animalul nu se mai simțea sigur, patrupedul a răspuns cu un atac.
Bărbatul s-a apropiat extrem de mult de o ursoaică cu doi pui, încercând să o fotografieze, dar animalul a reacţionat agresiv, moment în care turistul polonez a fugit şi ursoaica s-a retras, dar bărbatul s-a mai apropiat o dată de animal, până când a fost atacat. Polonezul a declarat că a venit special în România să întâlnească “ursuleții simpatici”, așa cum a văzut pe rețelele sociale.
În luna august au fost şase persoane atacate de urşii de pe Transfăgărăşan, în urma campaniei de promovare a interacţiunilor cu animalele în această zonă. Campania cu imagini înduioşătoare se desfăşoară de două luni, iar între cei care o promovează se numără și persoane publice, chiar și în străinătate.
Torrie Wilson, o fostă luptătoare de wrestling, actriță și fotomodel american, cu milioane de persoane care o urmăresc pe rețelele sociale, se numără între cei care promovează Transfăgărășanul pentru “urșii prietenoși”. Din păcate, promovarea falsă nu este contracarată de autoritățile române și s-ar putea ajunge chiar la pierderi de vieți omenești.
Autorităţile române ar fi trebuit să stopeze această propagare a informaţiilor false despre urşii blânzi şi prietenoşi, însă pentru a putea lansa o campanie de informare şi conştientizare, ar trebui să fie măcar cineva responsabil, care să conştientizeze pericolul.
Şeful Salvamont pe ţară a declarat că se face permanent informarea corectă, în legătură cu pericolul pe care-l reprezintă urşii, pe site-ul acestui serviciu public. Turiştii români şi străini care merg pe Transfăgărăşan nu citesc, însă, informaţiile de pe site-ul Salvamont, ci sunt direct încurajați de promovarea făcută pe internet de influencerii care promovează interacţiunea cu animalele şi hrănirea lor.