Românul Iulian Gherguț, răpit de jihadiști în urmă cu opt ani, a fost eliberat și a ajuns în țară

Românul Iulian Gherguț, răpit în urmă cu mai bine de 8 ani de o grupare jihadistă în Burkina Faso, apoi transferat în Mali, a fost eliberat și a ajuns în urmă cu câteva minute în România, la Baza aeriană 90. MAE nu a oferit detalii cu privire la eliberarea sa.

“În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că rezultatul acțiunii finalizate astăzi prin aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico- diplomatice.

Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat.”

Fostul angajat al unei firme de pază şi securitate a fost răpit de un grup jihadist, în aprilie 2015, pe când lucra la protecţia unei mine de manganez din Burkina Faso. După ce a fost transferat în Mali, românului i s-a pierdut urma. Iulian Gherguț era cel mai vechi oastatic occidental din Sahel.

Răpirea românului Iulian Gherguţ pe 4 aprilie 2015 la Tambao, în Burkina Faso, a fost primul act terorist comis pe teritoriul burkinabez și a marcat intrarea ţării într-un lung ciclu de violenţe, atacuri şi atentate jihadiste care azi s-au extins pe întregul teritoriul ţării. După Iulian Gherguţ, şi alţi occidentali au fost răpiţi, precum medicul australian Kenneth Elliot. Pentru acesta însă, răpit în 2016, se organizează anual manifestaţii la Ouagadougou când pentru român nu a avut loc nicio mobilizare locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *