Rusia a ordonat închiderea conductei prin care România importă petrol din Kazahstan pentru rafinăria Petromidia

Un tribunal rus a ordonat Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte din lume care aduce petrol din Kazahstan la Marea Neagră, să suspende activitatea timp de 30 de zile, scrie Reuters şi alarabiya.net.

Conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) este una dintre cele mari din lume, iar prin aceasta România importa petrol din Kazahstan pentru rafinăria Petromidia de la Năvodari. Aceasta este cea mai mare din România şi are o capacitate de rafinare de aproximativ 6 milioane de tone de ţiţei. Rompetrol deţine a doua cea mai extinsă reţea de benzinării din România, după cea a Petrom, şi mai controlează staţii de carburanţi şi în Moldova, Bulgaria şi Georgia.

CPC a declarat miercuri că viceprim-ministrul rus Viktoria Abramchenko a ordonat autorităţilor de reglementare, inclusiv autorităţii de reglementare a siguranţei industriale Rostekhnadzor, să inspecteze instalaţiile părţii ruse a consorţiului, scrie alarabya.net.

Acesta a spus că inspecţia a constatat unele nereguli „documentare” privind planurile de abordare a scurgerilor de petrol. O scurgere de petrol a avut loc la terminal anul trecut.

Prin conducta au fost exportate anul trecut până la 54 de milioane de tone, sau aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi, din principalul ţiţei din Kazahstan, amestecul acru uşor CPC.

Operaţiunile conductei au fost deja întrerupte de deteriorarea echipamentului terminal al Mării Negre în acest an.

Orice perturbare majoră a fluxurilor sale ar pune o presiune suplimentară pe piaţa mondială a petrolului, în timp ce aceasta se confruntă cu una dintre cele mai grave crize ale aprovizionării de la embargoul arab al petrolului din anii 1970.

Rafinăria Petromidia procesează, în special, ţiţei origine Kazahstan (Ural, CPC), cu încărcare în terminalele onshore şi offshore din portul Novorossiysk. Ponderea ţiţeiului de tip CPC (care se încarcă prin terminalele offshore – afectate de incidentul recent) în reţetele de obţinere a produselor petroliere din Petromidia este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de ţiţei utilizate în mod curent.

Conform procedurilor interne, rafinăria dispune de stocuri operaţionale de ţiţei, la care se adaugă şi stocurile de urgenţă, constituite conform obligaţiilor legale. Stocurile permit şi asigură funcţionarea rafinăriei pentru o perioadă de timp, în funcţie de gradul de utilizare, dar şi de eventualele condiţii meteorologice nefavorabile sau probleme tehnice pe fluxul de aprovizionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *