Rusia e tot mai interesată de lumea arabă, în contextul schimbărilor mondiale: turneu de importanță strategică organizat de Lavrov
Prezența ministrului rus de externe la reuniunea Ligii Arabe, după summiturile de la Teheran și de la Jeddah, are implicații serioase pentru viitorul relațiilor lumii arabe cu țările occidentale, potrivit unei analize.
Participarea ministrului rus de externe Serghei Lavrov la Liga Arabă și rostirea unui discurs la câteva zile după summitul de la Jeddah cu participarea președintelui SUA și după reuniunea trilaterală de la Teheran înseamnă foarte mult, mai ales pentru Occident, Statele Unite și regimul din Israel, se arată într-un raport al cotidianului kuweitian al-Rai al-Youm.
Lavrov a ținut un discurs la o reuniune cu reprezentanții permanenți ai țărilor membre ale Ligii Arabe, la Cairo, 24 iulie.
Prezența lui Serghei Lavrov la Liga Arabă a venit după ce turneul președintelui american Joe Biden în regiunea Asiei de Vest și participarea la summitul de la Jedda. Vizita lui Lavrov în Egipt a avut loc, de asemenea, după reuniunea de la Astana de la Teheran, la care au participat președinții Iranului, Turciei și Rusiei, iar mulți observatori consideră că aceasta a fost purtătoare de mesaje, în special pentru Occident, Statele Unite și regimul din Israel.
Potrivit cotidianului kuweitian, discursul de duminică al ministrului rus de externe la Liga Arabă a marcat o schimbare majoră în abordarea lumii arabe, nu numai în ceea ce privește criza ucraineană, ci și în ceea ce privește alianțele internaționale actuale și orientarea treptată către o axă emergentă ruso-chineză – o rupere treptată cu Statele Unite și hegemonia țărilor occidentale.
În raport se mai spune că ministrul rus de externe nu ar putea fi în Liga Arabă fără undă verde din partea Egiptului, Arabiei Saudite și Algeriei; pentru că acest triunghi este cel mai influent în lumea arabă, atât în est, cât și în vest.
Potrivit articolului din al-Rai al-Youm, atunci când Serghei Lavrov a condus reuniunea miniștrilor țărilor membre ale Consiliului de Cooperare din Golful Persic și a consolidat acordul OPEC+ cu acestea, de fapt, a blocat calea încercărilor SUA de a forța țările arabe să crească producția de petrol pentru a reduce prețul combustibililor în avantajul țărilor occidentale.
Demersul lui Lavrov a venit și după ce Rusia a suspendat activitățile Agenției Evreiești în țară, iar Putin a refuzat, de asemenea, să răspundă la mesajele noului premier al regimului israelian Yair Lapid, care a fost alături de Statele Unite în timpul crizei din Ucraina și a furnizat arme și echipamente militare în sprijinul Ucrainei împotriva armatei ruse.
Analiza concluzionează că majoritatea statelor arabe, în special Egiptul și țările din Golful Persic, s-au răzvrătit împotriva hegemoniei americane după 80 de ani și urmează o nouă cale în conformitate cu propriile interese.