Rusia recunoaște că negociază cu SUA eliberarea traficantului de arme Viktor Bout, la schimb cu doi americani

Moscova a recunoscut sâmbătă că poartă negocieri cu Statele Unite pentru un eventual schimb de prizonieri, care îi privește pe traficantul de arme rus Viktor Bout, pe de o parte, și baschetbalista americană Brittney Griner şi Paul Whelan, fost puşcaş marin, pe care Rusia îl acuză de spionaj.

Directorul Departamentului pentru America de Nord din Ministerul rus de Externe, Alexander Darciev, a confirmat că Moscova şi Washington poartă discuţii pentru un schimb de prizonieri, implicându-i pe rusul Viktor Bout, încarcerat în SUA şi la care procurorii americani se referă ca fiind unul dintre cei mai prolifici traficanţi de arme din lume, şi pe americanii Brittney Griner, jucătoare de baschet, şi Paul Whelan, fost puşcaş marin, deţinuţi de Rusia.

“Discuții pe subiectul foarte sensibil al schimbului de cetățeni ruși și americani încarcerați au loc pe canalele stabilite de președinții noștri. Persoanele numite (Viktor Bout, Brittney Griner și Paul Whelan – n.r.) sunt luate în considerare. Partea rusă încearcă de mult timp eliberarea lui Viktor Bout. Detaliile trebuie lăsate profesioniștilor, pe principiul «să nu faci rău»”, a declarat Alexander Darciev într-un interviu pentru agenția rusă TASS.

El a mai precizat că “această abordare pragmatică a condus la un schimb rapid și reușit între pilotul rus Konstantin Iaroșenko, condamnat la 20 de ani de închisoare în SUA pentru acuzații false, și studentul american Trevor Reed, care a fost condamnat în țara noastră pentru că a atacat un polițist”.

Statele Unite au anunțat recent că au înaintat Rusiei o ofertă de a-l elibera pe Viktor Bout – un traficant rus de arme, care execută o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite -, și să primească la la schimb doi cetățeni americani deținuți în Rusia – Brittney Griner, condamnată între timp la nouă ani de închisoare în Rusia pentru trafic de droguri, și Paul Whelan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *