S-a deschis cea mai mare bibliotecă din Istanbul

Biblioteca Rami, situată în districtul Eyüpsultan, este cea mai mare bibliotecă din Istanbul.

Cu o suprafaţă de 36.000 m² şi adăpostind 2,5 milioane de cărţi, construcţia este amplasată pe fosta cazarmă Rami ce datează din secolul al XVIII-lea.

Lucrările de restaurare au început în anul 2014 şi au fost finalizate în 2023.

Biblioteca Rami poate primi 4200 de vizitatori în acelaşi timp şi are secţiuni cu volume pentru toate vârstele. Adaptată la condiţiile moderne întâlnite în bibliotecile din întreaga lume, în Rami se găsesc săli de studiu şi lectură deschise pe parcursul întregii zile, o zonă special dedicată copiilor, dar şi săli amenajate pentru cei care doresc să studize în grup sau individual.

Biblioteca Rami este recunoscută şi pentru respectarea principiilor de sustenabilitate atunci când vine vorba de funcţionarea şi restaurarea acesteia. Mai mult, Rami pune la dispoziţia tuturor vizitatorilor o curte de 51.000 m² şi o zonă verde de 1.000 m² cu un iaz pentru petrecerea timpului liber.

Rami a fost restaurată cu scopul de a satisface nevoile culturale, artistice şi educaţionale ale comunităţii din Istanbul. Astfel, în cadrul bibliotecii există o secţiune denumită “Studii despre Ataturk” ce conţine o colecţie formată din peste 20.000 de cărţi puse la dispoziţia cititorilor şi cercetătorilor care studiază domeniul ştiinţelor sociale şi umane. În bibliotecă pot fi găsite şi lucrări legate de istoria Republicii Turcia, de limba şi cultura turcă, dar şi despre Ataturk.

Manuscrisele şi lucrările rare ce se află în bibliotecă sunt păstrate în unitatea “Şifahane”, o zonă special amenajată. Biblioteca realizează studii şi analize asupra operelor rare şi le restaurează cu atenţie cu ajutorul echipei de experţi. Artefactele sunt apoi expuse publicului în condiţiile necesare şi sunt recondiţioante în mod regulat. Oficialii bibliotecii cred că unitatea “Şifahane” are potenţialul de a deveni un punct de atracţie în Istanbul pentru pasionaţii de cultură, istorie şi artă.

Cazarma Fermei Rami, aşa cum este denumită în arhive, a fost ridicată de Marele Vizir Rami Mehmet Paşa în timul domniei sultanului Mustafa al III-lea al Imperiului Otoman (1757-1774). Barăcile cazarmei au fost folosite de armată în perioada republicană şi până în 1960, iar apoi au fost transformate într-una dintre cele mai importante biblioteci din Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *