Sănătatea pierde 740 de milioane de euro bani europeni nerambursabili. Șase proiecte importante rămân fără finanțare din PNRR

“Comisia Europeană a dispus o diminuare a fondurilor pentru întreg PNRR-ul de 2,1 miliarde euro din zona de granturi – fonduri nerambursabile. Diverse activități au fost diminuate, în sensul că nu mai sunt finanțate. La sănătate au fost reduse 740 de milioane de euro de la investiții și mai sunt 1,7 miliarde de euro pentru investiții. De asemenea, mai sunt 400 de milioane de euro pentru digitalizare”, a explicat luni ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

În aceste condiții, lista spitalelor care beneficiază de finanțare din PNRR a fost revizuită, spune Alexandru Rafila.

“Comisia Europeană a cerut Romaniei să reducă obiectivele de investiții în așa fel încât să se încadreze în acel buget diminuat”, a explicat luni și Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății responsabil de PNRR.

“A trebuit să găsim altă sursă de finanțare pentru spitalele care nu mai sunt pe lista PNRR, iar acestea să se poată face”, a explicat ministrul, care spune că banii pentru continuarea acestor proiecte vor veni dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții.

Termenul de finalizare pentru investițiile mari cu finanțare din PNRR – spitale și clădiri de spitale – este 30 iulie 2026, a mai spus luni Alexandru Rafila.

​Marți, premierul Marcel Ciolacu i-a luat apărarea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în privința spitalelor scoase de la finanțare din PNRR. “Eu nu pot să-l cert acum pe ministrul Rafila că a scos anumite spitale care nu aveau nici licitație, nici studiu. Aveau o schiță și o sumă – cam atât ar fi trebuit pentru acel spital”, a spus premierul, subliniind că respectivele spitale se vor face dar cu alte fonduri UE și finanțare BEI.

Premierul a dat asigurări că toate proiectele scoase din PNRR pentru că nu ar fi avut șanse să fie finalizate până în 2026 vor fi finanțate cu alte fonduri UE.

“Nu a fost absolut nimic scos care să nu fie prins în alte programe europene, tot de granturi. Știți că PNRR are termen de implementare până în anul 2026. Nu există niciun semn de la CE că s-ar prelungi cum sunt exercițiile financiare 2+1, încă 3 ani. Nici poate pentru actualul exercițiu financiar nu se știe dacă se va prelungi la fel de mult ca cel de anul trecut.
Deci a fost o discuție interministerială cu ministrul de la MIPE în funcție de cât de avansat era proiectul și care erau șansele cele mai scăzute ca să nu cheltuim acești bani, repet grant, nu împrumut, bani pe care îi pierdem dacă nu îi cheltuim până în 2026.
Și atunci spitalele au fost transferate pe BEI, unde există deja un acord și se mai așteaptă ca lista de priorități să treacă prin ședința de Guvern. În perioada următoare MIPE și MS vor veni la comun având și o componentă de fonduri europene de 10%.
Tot ce s-a trecut pe Transporturi e pe Fondul de modernizare și chiar s-a și extins cu electrificarea de cale ferată venită din Bulgaria și încercăm să închidem coridorul sudic cu Grecia, Bulgaria, România și mai sunt unele de la Mediu care automat au fost și ele încadrate în exercițiul financiar curent.”, a declarat Marcel Ciolacu.

“Eu nu pot să-l cert acum pe ministrul Rafila că a scos anumite spitale care nu aveau nici licitație, nici studiu. Aveau o schiță și o sumă “cam atât ar fi trebuit pentru acel spital”. Acel spital se va face. Trece pe fonduri europene și pe împrumut BEI, oricum ne încadram după 2026. Nu a fost lăsat.
Vă dau exemplu – era spitalul de la Gerota, o investiție majoră de peste 200 milioane de euro. Nu se finaliza până în 2026. Și cele care au rămas pe listă și s-au discutat la CE și acolo trebuie un heirup pentru a fi finalizate pana in 2026. Vorbim si de construcție și de utilarea spitalelor.”, a mai spus premierul.

Sănătatea pierde 740 de milioane de euro bani europeni nerambursabili în urma modificării PNRR. Cele 740 de milioane de euro ar fi fost destinate construirii unor spitale sau corpuri de spital. Aceste proiecte vor merge înainte, a explicat luni ministrul Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, dar nu cu bani europeni nerambursabili, ci cu bani împrumutați de la Banca Europeană de Investiții.

Lista investițiilor în infrastructura spitalicească propuse spre ajustare din PNRR (fonduri europene nerambursabile) care vor fi finanțate din fonduri de la Banca Europeană de Investiții (împrumut rambursabil):

  1. Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodariei apă
    Beneficiar: Consiliul Judetean Ilfov
    Buget: 96 milioane euro
  2. Construire corp nou- Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța
    Beneficiar: Județul Constanța
    Buget: 142 milioane euro
  3. Construcția de secții de obstetrică și ginecologie – Arad
    Beneficiar: Județul Arad
    Buget: 95 milioane euro
  4. Construcția Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locație
    Beneficiar: Spitalul de Urgență al MAI Prof. Dr. Dimitrie Gerota București
    Buget: 202 milioane euro
  5. Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov
    Beneficiar: Municipiul Brașov
    Buget: 96 milioane euro
  6. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocare și modernizare activ
    Beneficiar: Spitalul Județean Alba Iulia
    Buget: 45 milioane euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *