Scandalul continuă – Ankara a anulat o vizită a ministrului Apărării din Suedia, după autorizarea unei manifestaţii antiturce la Stockholm

Ministrul Apărării turc Hulusi Akar a declarat sâmbătă că o vizită planificată a omologului său suedez la Ankara a fost anulată după ce autorităţile suedeze au autorizat desfăşurarea unei manifestaţii antiturce la Stockholm, transmite AFP.

“În acest moment, vizita ministrul Apărării suedez Pal Jonson în Turcia, la 27 ianuarie, nu mai are niciun sens. Aşa că am anulat vizita”, a declarat Akar, citat de Reuters.

Ministrul apărării suedez urma să se deplaseze săptămâna viitoare la Ankara, la invitaţia omologului turc, în contextul în care ţara nordică speră să convingă Turcia să ratifice acordul de aderare al Stockholmului la NATO.

Akar a declarat că a discutat lipsa măsurilor faţă de protestele antiturce din Suedia cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi a transmis reacţia acestuia omologului suedez, în marja unei reuniuni a Grupului de Contact privind apărarea Ucrainei.

“Este inacceptabil să nu ia nicio măsură sau să nu reacţioneze la acestea (proteste). Era nevoie să se facă ceva, trebuiau luate măsuri”, a apreciat Akar, citat într-un comunicat al Ministerului Apărării turc.

Vineri, Turcia l-a convocat pe ambasadorul suedez la Ankara în legătură cu permisiunea acordată de autorităţile de la Stockholm pentru organizarea unui protest programat pentru sâmbătă, la care cartea sfântă a musulmanilor, Coranul, va fi arsă, în apropierea ambasadei Turciei din Stockholm.

Tot sâmbătă este prevăzută şi o manifestaţie prokurdă în Suedia.

Turcia blochează din mai 2022 aderarea Suediei – şi pe cea a Finlandei – la NATO, reproşându-le celor două ţări că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care Ankara îi consideră terorişti, îndeosebi pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pe aliaţii acestora din nordul Siriei şi din Irak, aminteşte AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *