Scholz consideră că investiţiile în tehnologia verde vor revigora economia lentă a Germaniei

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, consideră că viitoarele investiţii în tehnologie ecologică vor contribui la relansarea economică în cea mai puternică economică a Europei.

Cheltuielile pentru sursele de energie regenerabilă, producţia de hidrogen, precum şi pentru reţelele aferente “vor avea un impact asupra întregii economii”, a declarat Scholz duminică, într-un interviu acordat postului public de televiziune ZDF.

“Ne-am mişcat cu o viteză incredibilă şi am modificat o serie de legi, astfel încât, în sfârşit, a fost demarată o construcţie suficientă pentru nevoile noastre”, a spus el.

Economia Germaniei a stagnat în al doilea trimestru, după ce a fost în recesiune tehnică în această iarnă, afectată de costurile ridicate ale energiei, de lipsa forţei de muncă calificate şi de creşterea ratelor dobânzilor în zona euro. Producţia industrială, un indicator principal pentru orice redresare, a continuat să scadă în iunie.

Dificultăţile economice au declanşat apeluri pentru ca guvernul să prelungească plafonarea preţurilor la energie şi gaze pentru companii şi gospodării. În timp ce Germania îşi rezolvă problemele, guvernul alocă subvenţii în valoare de câteva miliarde de euro pentru a atrage producătorii de cipuri.

În această lună, TSMC, cel mai mare producător de semiconductori din lume, a acceptat să construiască o fabrică de 10 miliarde de euro în estul Germaniei, în parteneriat cu Infineon Technologies, NXP Semiconductors şi Robert Bosch.

Angajamentul reprezintă o altă victorie pentru Scholz, după ce guvernul a acceptat să acorde 10 miliarde de euro pentru o nouă fabrică a Intel în Magdeburg. Pentru TSMC, coaliţia de guvernare formată din trei partide va oferi subvenţii de până la 5 miliarde de euro, a relatat Bloomberg .

“Aceste companii nu investesc din cauza subvenţiilor”, a declarat Scholz. “Au ales Germania ca locaţie economică”.

Coaliţia lui Scholz, formată din SPD de centru-stânga, Verzii şi liberalii din FDP, este în prezent departe de a obţine majoritatea în sondaje. Într-un sondaj realizat de ZDF, doar 21% dintre respondenţi au declarat că sunt convinşi că Scholz ar putea să îşi impună agenda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *