Se pregătește privatizarea subvenției de la buget alocate universităților de stat. Liber la afaceri private, din bani publici

Un amendament adoptat în Comisia pentru Învățământ de la Camera Deputaților, strecurat în Legea Învățământului Superior, transformă sumele virate universităților de stat de la bugetul public în venituri proprii, care pot fi utilizate pentru finanțarea unor companii private la care respectivele instituții de învățământ superior de stat au calitatea de acționar sau asociat.

Prin acest amendament, se legiferază că, la constituirea societăților comerciale, instituția de învățământ superior de stat poate contribui și cu “venituri proprii”. Potrivit articolului 147, alineat 1, din același proiect de lege adoptat la Camera Deputaților, “finanțarea învățământului superior de star se asigură din fonduri publice”, în timp ce la alineatul 7 se prevede că “toate resursele de finanțare ale instituțiilor de învățământ superior de stat se constituie ca venituri proprii”.

Juriștii arată că, prin această reglementare, se încalcă principiul constituțional al separației proprietății publice de proprietatea privată, dar și prevederile legale privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice.

Legea a trecut în această formă, la finalul săptămânii trecute, de votul Camerei Deputaților și a fost înaintată Senatului, care este for decizional. Până astăzi – duminică – a fost stabilit termenul pentru depunerea amendamentelor, iar vineri, 19 mai, este termenul pentru depunerea raportului final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *