Șefa ANAF: Proiectul Big Data are termen de implementare de 2-3 ani. Până atunci, lucrăm la anumite module

Digitalizarea ANAF, inclusiv e-Factura, trebuie să aducă în acest an 19 miliarde lei la bugetul de Stat, conform datelor Consiliului Fiscal. Totuși nu există în acest moment proiectul Big Data pentru analiza datelor colectate.

Prezentă în cadrul unei conferințe organizată de PwC România, șef ANAF, Nicoleta Cîrciumaru a fost întrebată: Cum va utiliza ANAF datele (precum cele din e-Factura sau case de marcat) astfel încât să vedem că tot efotul contribuabililor se va vedea în aceste venituri la buget?

“Cu siguranță nu se vor vedea într-un timp foarte scurt. Acest mare proiect Big Data are un termen de implementare, din ceea ce spun specialiștii, de 2-3 ani. Până ajungem la forma finală, lucrăm la anumite module intermediare care să ne ajute să colectăm din date, să le analizăm și să le punem în aplicare în vederea constatării pe care trebuie să o facem”, a spus Cîrciumaru.

Proiectul care va facilita angajaților ANAF să analizeze datele transmise în e-Factura va fi disponibil abia din 2026. Până atunci, e doar o obligație și un cost în plus pentru contribuabili. Asta reiese din discuțiile experților de la TaxEU forum.

E vorba despre proiectul APIC, care reprezintă implementarea soluțiilor Big Data de analiză.

Practic, acum se întâmplă la fel cu legarea caselor de marcat la ANAF și SAF-T. Nu se întâmplă nimic pentru că lipsește acel sistem.

Avocatul Gabriel Biriș a spus că datele SAF-T, e-Factura și casele de marcat au nevoie de Big Data analysis.

“Sunt niște costuri pe care statul le-a pus în sarcina noastră, dar încă nu poate beneficia. Acum face e-Factura degeaba. Pentru campania cu e-Factura care duce la reducerea evaziunii ar trebui ca Guvernul să primească amendă, pentru că e campanie mincinoasă”, a spus Biriș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *