Șeful SRI a demisionat, după un raport plin cu lapte și miere
Directorul SRI a prezentat, cu puțin timp în urmă, o sinteză a Raportului de activitate al instituției, aferent anului 2022. Eduard Helvig a punctat că obiectivele profesionale pe care și le-a propus au fost îndeplinite și demisionează. El a precizat că acesta este ”un gest sănătos pentru echilibrul puterilor în stat”.
„SRI a transmis în 23 iunie raportul de activitate pe anul 2022 către Comisia de control. Raportul prezintă inclusiv instrumente pentru ca SRI să devină mai adaptabil realităților actuale. SRI s-a transformat major în acest an, ca să poată acționa mai eficient pentru a proteja România. Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI. A fost un proces menit să asigure un sistem conceptual de securitate integrat. Documentul detaliază finalizarea cu succes a două proiecte majore, Regio și Centrio. Prin aceste două proiecte, SRI a devenit o instituție modernă, suplă și debirocratizată. Regio a început în 2017 și a avut ca obiectiv reorganizarea regională a instituției. Nu mai avem azi 41 de instituții în miniatură. Avem un lanț de comandă scurtat, cu o flexibilitate accentuată”, a declarat Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații, înainte de a-și anunța demisia.
Ultima informație publică despre activitatea directorului SRI datează din martie anul acesta, când Hellvig s-a întâlnit, în Statele Unite, cu oficiali americani din domeniul informațiilor: Avril Haines, directorul Comunității Naționale de Informații a SUA, precum și cu William J. Burns, directorul CIA. Potrivit comunicatului de presă remis la acea dată, principalele teme de pe agenda convorbirilor au privit situația de securitate regională și globală în contextul actual, cât și dinamica situației operative. ”În cadrul discuțiilor au fost punctate importanța cooperării și schimbului de informații dintre SRI și serviciile din SUA, rezultatele obținute precum și modalitățile de continuare a parteneriatului strategic în domeniile analizate”, detalia comunicatul SRI.
O altă intervenție a directorului SRI a făcut valuri în octombrie 2022. ”Știu și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conștienți de aceste probleme și vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva. Totuși, marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică”, a punctat Hellvig, într-un discurs ținut la Cluj, cu ocazia lansării Studiilor de securitate şi intelligence la Universitatea Babeş-Bolyai. Implicarea discutabilă a unor șefi sau simpli ofițeri SRI în acticități economice și/sau politice a fost deseori prezentă în agenda mass-media naționale.
Eduard Hellvig a fost unul dintre oamenii de încredere ai fostului lider PNL Crin Antonescu pe vremea când acesta conducea partidul și a format USL alături de PSD-ul condus de Victor Ponta.
Crin Antonescu sublinia, după discursul lui Helvig dela Cluj, că este remarcabilă poziționarea șefului SRI pe „un anumit aspect despre care s-a tăcut mult”: relația servicii-politicieni-politică.
Eduard Helvig a condus SRI timp de 8 ani. Jurnalista Anca Alexandrescu, realizatoare a emisiunii ”Culisele Statului paralel”, a notat că încă nu este clar cu ce dată demisionează Eduard Helvig și că următorul șef al instituției trebuie propus de președintele Klaus Iohannis și votat în Parlament. Potrivit jurnalistei, un posibil înlocuitor ar putea fi fostul ministru Sorin Grindeanu, o persoană ”apreciată și susținută de partenerii strategici”.