Serghei Lavrov se va întâlni pentru prima dată cu oficiali din țările care au impus sancțiuni Rusiei, la reuniunea miniștrilor G20

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a plecat în insula indoneziană Bali pentru a participa la reuniunea miniștrilor de Externe diin G20, relatează The Guardian. Este pentru prima dată când ministrul rus se va întâlni față în față cu omologi din țările care au impus sancțiuni Rusiei, după invadarea Ucrainei.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, Lavrov și ministrul chinez de externe Wang Yi urmează să participe la întâlnire, în condițiile în care îngrijorarea guvernelor occidentale cu privire la impactul războiului asupra costului alimentelor și combustibilului este în creștere. ONU a avertizat recent că există riscul unui “val de foamete și sărăcie fără precedent”.

Este prima dată când Lavrov se întâlnește cu omologi din țări care critică aspru războiul din Ucraina.

Analiștii se întreabă cât de mult succes poate avea reuniunea G20, din cauza diviziunilor cu privire la războiul din Ucraina și impactul său global. În timp ce membrii occidentali ai grupului celor mai bogate 20 de țări au acuzat Moscova de crime de război și au impus sancțiuni fără precedent, alte state precum China, Indonezia, India și Africa de Sud nu au adoptat aceeași poziție critică.

Miercuri, Lavrov a cerut tuturor părților să depună eforturi pentru a proteja legile internaționale – pe care Moscova le-a încălcat, însă – spunând: “Lumea evoluează într-un mod complicat”.

La începutul săptămânii, China a atacat SUA și NATO, declarând că Washingtonul “respectă regulile internaționale doar așa cum crede de cuviință”.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a susținut că “așa-numita ordine internațională bazată pe reguli este de fapt o regulă de familie făcută de câteva țări pentru a servi interesul propriu al SUA”.

Purtătorul de cuvânt al ministerului german de externe, Christian Wagner, a recunoscut că acesta nu va fi un “summit normal”.

Unele țări occidentale amenințaseră că vor boicota reuniunile G20, dar Departamentul de Stat al SUA a declarat marți că Blinken va fi un “participant activ”. Nu va exista o întâlnire oficială între Blinken și Lavrov, deoarece partea rusă “nu dă dovadă de seriozitate în privința diplomației”.

“Nu am văzut încă asta. Ne-am dori ca rușii să ne dea un motiv să ne întâlnim pe o bază bilaterală cu ministrul de externe Lavrov, dar singurul lucru pe care l-am văzut de la Moscova este mai multă brutalitate împotriva poporului Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *