Sex cu plante, promovat la o expoziție de artă contemporană

Un artist din China a realizat o instalație ciudată și controversată care îi lasă perplecși pe vizitatorii bienalei Art Encounters 2023, cel mai mare eveniment de artă contemporană din România.

Pe trei ecrane mari rulează înregistrări cu personaje care au relații intime cu ferigile, o plantă cu frunze mari. Ecranele se află înconjurate de ferigi. Instalația lui Zheng Bo se intitulează „Pteridophilia capitol I-V”. „Ptheridophilia este o investigație continuă a politicii ferigilor. Conceput prin juxtapunerea dintre pterido-și-philia, numele imaginează relațiile intime pe care le putem avea ferigile. În același timp, solicită o bază de înțelegere și plăcere reciprocă dincolo de valorile funcționale definite de sistemul nostru contemporan”, scrie în descrierea instalației.

Beatrice Baciu, mediator cultural al expoziției, explică: „Un artist din China invită un grup de bărbați într-o pădure și îi invită să stabilească niște conexiuni fizice și emoționale, relații intime, simulând mișcări pe care oamenii l-ar face în timpul actului sexual. Ele variază ca grad de intimitate, de agresivitate, de tandrețe, e un întreg spectrul. Eu o văd ca pe un strigăt de disperare și dorința de a te conecta cu natura, într-o societate care e din ce în ce mai industrializată.”

Promotorul acestei forme de împlinire sexuală, Zheng Bo, se prezintă ca artist eco-queer, acesta fiind termenul colectiv pentru minorități sexuale și pentru comunități cu practici sexuale considerate non-normative.

„Prin desen, dans și film, acesta cultivă relații de înrudire cu plantele. Aceste relații sunt estetice, erotice și politice. Pentru artist, arta nu reiese din creativitatea omenească, ci din vibrații supraomenești. Călăuzit de înțelepciunea Taoistă, acesta cultivă grădini sălbatice, sloganuri vii, filme despre biofilie și întruniri eco-socialiste. Aceste proiecte diverse, vii și împletite între ele, constituie o grădină în care artistul colaborează cu gânditori și activiști umani și non-umani deopotrivă. Această practică artistică ecologică contribuie la crearea unui indigenism planetar”, scrie siteul Artencounters.ro, într-un material de promovare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *